Cinemagraph – När stillbilden får liv


Har du sett de häftiga bilderna som är en kombination av foto och film?

Bilderna kallas för Cinemagraphs och är en animerad GIF där en liten avgränsad del eller ett föremål i bilden får liv och rör sig.

Cinemagraph - Blowing in the wind
Det här är en Cinemagraph som jag har själv skapat, där vinden i håret ger den typiska känslan i bilden (tyvärr är bilden lågupplöst då den är anpassad för en smartphone).

Vad är en Cinemagraph?

En Cinemagraph bygger på en mängd stillbilder tagna i en serie eller en kortare filmsnutt på några sekunder som sedan används för att skapa den typiska snygga effekten.

Hur gör man en Cinemagraph?

Tidigare har det varit lite klurigt att göra en animerad GIF på ett enkelt sätt och det har behövts en del arbete i datorn vilket i varje fall för mig har varit en tröskel.

Cinemagram logo

Cinemagram – Enklaste sättet att animera ett foto!

Nu finns appen Cinemagram till iPhone som förenklar processen en hel del och du kan enkelt skapa en snygg Cinemagraph på några minuter (appen finns idag endast tillgänglig i Appstore till iPhone, men är på gång till Android).

CinemagramAppen påminner mycket om fotoappen Instagram.

Du följer och inspireras av andra fotografer, gillar deras bilder och skriver kommentarer.

Det finns också funktioner där du kan lägga olika typer av filter för att ge bilden en viss känsla och karaktär, delafunktioner till bloggar, twitter, facebook etc.

Men innan du kan skapa din första cinamagraph måste du naturligtvis ladda ner appen i din iPhone och sedan registrera ett konto på Cinemagram.

Så här gör du för att skapa en animerad bild:
1. ”Samla in” vilket innebär att spela in den sekvens du vill bygga din bild runt
2. Maskera ytan som ska ha ”liv” vilket innebär att du markerar ytan som du målar med ditt finger.
3. Välj filter som ger din bild en annan känsla och karraktär
4. Skapa och dela din Cinemagraph till ditt sociala nätverk

Klart! Du har nu skapat din första men förhoppningsvis inte din sista Cinemagraph.

Det är både roligt och kreativt att med ganska små medel och på kort tid kunna skapa de här coola bilderna.

Precis som med traditionell fotografering bygger du en snygg och proffsig bild genom att tänka till och planera bilden i förväg med en bra komposition och en kreativ bildidé som gärna får sticka ut i mängden.’

Att tänka på när du skapar en Cinemagraph

Det finns några extra tips som är bra att tänka på och som skiljer Cinemagraphs från ”vanlig” fotografering:

  1. Välj ut den detalj som ska vara rörlig i kompositionen
  2. Se till att kameran är helt stilla under filmningen 2-5 sekunder
  3. Bakgrund och omgivning är extra viktig för att få till en bra animation

Nu är det bara din fantasi och kreativitet som sätter gränsen för vad du kan skapa för coola, snygga, roliga och vackra små animationer.

Dela gärna med dig av dina egna Cinemagraphs eller om du har länktips till andra bloggar eller webbsidor – Mig hittar du på Cinemagram med användarnamnet – Jetuma.

Inspiration och andra tips för att skapa Cinamagraphs

Vill du ha mer inspiration kommer här en del länktips på några riktigt snygga cinemagraphs (alla är dock inte skapade med appen Cinemagram…men idén kan ju alltid lånas och utvecklas till en egen version).

Skaparna av Cinemagraphs – Jamie Beck and Kevin Burg egna webbplats cinemagraphs.com

Tripwiremagazine.com – 40 Exemples of stunning Cinemagraphs

Andra sätt att skapa cinemagraphs:

Microsoft släppte nyligen ett gratis program som du enkelt och på ett liknande sätt som med Cinemagram kan skapa animerade gif:ar med, vilket Feber nyligen skrivit om (inkl en instruktionsfilm) – Microsoft släpper Cinemagraph program

Du kan skapa animerade gif:ar med photoshop vilket Moderskeppet har bloggat och gjort en film om (det mer traditionella sättet att skapa animerade GIF:ar på) – Lär dig skapa spännande och lekfulla GIF-animationer av video

2 reaktioner till “Cinemagraph – När stillbilden får liv

  1. Wow vad spännande detta verkar

    1. Tack för ditt besök och för kommentaren! Ja, det är ganska roligt och kreativt att hitta små scener att komponera. Har du en iPhone ska du absolut testa för det grymt mycket enklare än att göra det på mer traditionellt sätt i datorn. Lycka till och pinga gärna när du har gjort din första bild.

Lämna en kommentar