Storslagen utställning om det nya Afrika av Jens Assur


Värmlands museum i Karlstad radar upp fina fotoutställningar och nu i sommar levererar de verkligen en höjdare av stora mått på flera sätt.

I veckan hade Jens Assur vernissage för sin storslagna utställningen – Africa is a Great Country som kommer att hänga på museet mellan 6 juni – 4 augusti.

Det är en fantastiskt bra och tänkvärd fotoutställning med bilder från storstäder i Afrika, med en annorlunda vinkel än de ”vanliga” bilder vi ofta matas med av tidningar och TV med ett döende Afrika.

Jens har istället fokuserat sina bilder på Afrikas länder i utveckling och förnyelse, med det bildspråk och den känsla som vi såg i hans tidigare projekt ”Hunger”.

Fotoutställning av Jens Assur på Värmlands Museum
Bilderna är riktigt stora (2,5 x 3,5 meter) och fotograferade med en så kallad storformatskamera, vilket gör bilderna detaljrika med ett stort omfång som är riktigt häftigt.

Ofta måste jag ta flera steg bakåt för att få helheten, men måste också gå riktigt nära för att se och kunna ta del av alla detaljer.

Fotoutställning av Jens Assur på Värmlands Museum

Visst visar Jens upp bilder av ett nytt Afrika i ekonomisk tillväxt där förnyelsen lyser starkt, men min kunskap sträcker sig inte särskilt långt på det här området, men för mig känns det också som klyftorna och kontrasterna växer mellan det gamla och det nya…men det gör det förmodligen överallt där den här utvecklingen sker.

Fotoutställning av Jens Assur på Värmlands Museum

Kan utvecklingen och förnyelsen springa ifrån verkligheten? Flera bilder brottas verkligen med den här frågeställningen och väcker både frågor och funderingar hos mig.

Fotoutställning av Jens Assur på Värmlands Museum

Vad gör människorna i det här huset och hur passar dom in när ekonomin och utvecklingen tar fart på det sätt som sker nu? Jag blir nyfiken på vilka som bor i det här huset och hur deras vardag ser ut. Hur ser dom på framtiden?

Fotoutställning av Jens Assur på Värmlands Museum

Inte bara väggarna är fyllda med tänkvärda bilder och budskap, utan det finns även tänkvärda citat i golvet på lite olika platser i utställningshallen.

Som du förstår när du har läst blogginlägget är det här en fotoutställning som du inte ska missa i sommar.

Har du vägarna förbi Karlstad, så ska du besöka utställning Africa is a Great Country av Jens Assur på Värmlands Museum.

Det är förmodligen sommarens och kanske till och med årets bästa kulturella upplevelse.

Besök gärna Jens Assurs webbplats – Studio Jens Assur för att läsa och se mer av hans arbeten och projekt

3 reaktioner till “Storslagen utställning om det nya Afrika av Jens Assur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close