Människohandel – Fyra fotografer, fyra perspektiv


Fotoutställningen Människohandel på Värmlands MuseumFotoutställningen Människohandel visas på Värmlands Museum under perioden 24 maj till 16 november 2014.

Det är de fyra välkända fotograferna Hannah Modigh, Moa Karlberg, Oskar Kullander och Carsten Snejbjerg som ur sina olika perspektiv visar upp bilder under temat människohandel.

Med förväntan, spänning och stort intresse besöker jag utställningen.

Hannah Modigh - Sunday mornin`comin´down

Hannah Modigh är den fotografen av de fyra som har störst utrymme på den här samlingsutställningen med sin fotoprojekt ”Sunday mornin`comin´down” där hon med sina bilder porträtterar och berättar om unga, prostituerade män och transsexuella i San Francisco, när söndagsångesten gör sig som mest påtaglig.

Hannah Modigh - Människohandel

Två nakna män i ett vackert morgonljus som faller in från fönstret skapar vid första anblicken en fin och kärleksfull känsla. Men ridån faller och istället drar en känsla av naken sårbarhet och smärta fram när jag ser de prostituerade unga männens tomma blickar och uttryck när morgonen vaknar och minnen från gårdagen görs sig påminda.

Det tar sin tid att landa i de bilderna som berör mig och jag andas försiktigt när jag går runt på utställningen, för jag vill inte störa människorna i bilderna. Utställningen ger mig perspektiv som skapar insikt, lärdom och eftertanke, det är bra.

Hannah målar sina fotografier med genomtänkta kompositioner, detaljer som ger djup, fint naturligt ljus och avskalade färgtoner.

Det vilar ett lugn och en harmoni i bilderna, och i hennes bildspråk finns alltid ett budskap med större innebörd och en skärpa i den historia och berättelse hon visar upp i sina projekt och bildserier.

Egenskaperna som enligt mig gör Hannah Modigh till en av sveriges bästa fotojournalister och bildberättare.

Hennes bildprojekt ”The milky way” som handlar om tiden mellan att vara barn och vuxen, belönades med TT:s stora fotopris 2013.

Lyssna gärna också på podcasten med Hannah Modigh i Bildradion tillsammans Göran Segeholm – Privat

Moa Karlberg - Människohandel

Moa Karlberg visar på utställningen upp bilder från sitt uppmärksammade fotoprojekt Trafficking.

Moa Karlberg - Människohandel

Vi ser enkla och avskalade bilder på husfasader och platser som vi ser i miljöer runt omkring oss och som skulle kunna vara i ett bostadsområde i närheten där du bor, vilket det kanske också är.

Och det är när jag läser texterna i anslutning till varje bild som bilderna får liv och skapar ett budskapet i bildserien, där varje bild gömmer en fasansfull berättelse.

Husen och platserna på bilderna har nämligen använts som bordell och mötesplatser för sexköpare och offer.

Det är ett oerhört effektfullt och rakt berättande som är berör och är mycket starkt, när jag nu vet vad som pågått bakom fönstren med persienner nerdragna och gardiner fördragna.

Moa Karlberg på Bildradion:  Idealist – Journalist

Oskar Kullander - Människohandel
Oskar Kullander bidrag till den här utställningen är en bildserie med fokus på bärplockare från Thailand.

Oskar Kullander - Människohandel
Han följde under en månad 150 thailändare som under under bärsäsongen (juli-september) levde under mycket primitiva i det lilla samhället Brattberga i Hälsingland.

Vilket hans dokumentära bilder återberättar på ett gripande och bra sätt.

Oskar Kullander visar bilder från ett arbetslag med bärplockare i Brattberga. Bilderna vann första pris i tävlingen Årets Bild 2007. Läs mer

Carsten Snejbjerg -Människohandel
Carsten Snejbjerg som är en prisbelönt bildjournalist från Danmark visar sin starka bilder från bildserien ”Fort Europé”.

Carsten Snejbjerg -Människohandel
Det är fina dokumentära svartvita bilder starkt och rakt på berättar om krigsflyktingars strävan efter ett bättre och säkrare liv i Europa.

Carsten Snejbjerg -Människohandel
Carsten Snejbjerg
Carstens bilder har ett mörker och en tyngd över sig som passar utmärkt till det budskap han vill förmeda och det är en resa med livet som insats, som förutom mod också kräver mycket pengar.

Det här är viktig och bra utställning som sätter temat Människohandel i ett sammanhang utifrån fyra fotografers perspektiv och bildspråk. De har alla sina olika personliga ingångar och vinklar som de berättar genom sina bilder.

Det är starka berättelser som berör och skapar eftertanke.

Utställningen behöver och kräver sin tid. Det tar en stund innan jag kommer ner i tempo och är mottaglig på det sätt som behövs för att landa bilderna och budskapen i mig. Och jag kommer att gå att se den minst en gång till under utställningsperioden.

Du ska naturligtvis ta vara på möjligheten att se den här samlingsutställningen som hänger och visas på Värmlands Museum i Karlstad under perioden 24 maj till 16 november 2014.

….och bara ett stenkast bort på Karlstad CCC hänger under sommaren också en fotoutställning under namnet ”Sommarscen 2014”, en varierad utställning där bland annat Paul Hansen och Hannah Modigh finns representerad – Foto i fokus på Sommarscen 2014 i Karlstad

 

2 reaktioner till “Människohandel – Fyra fotografer, fyra perspektiv

  1. Synd att jag bor så långt från Värmland för den utställningen verkar vara mycket intressant. Men den kanske kommer söderut någon gång-

Lämna en kommentar