Vivian Maier på Kulturhuset – In her own hands


Vivian Maier

Visst har jag både läst om och även sett dokumentärer om den fantastiska kvinnan som under flera årtionden med början på 50-talet, dokumenterade gatorna och människorna New York och Chicago med sin stillbilds-och filmkamera runt halsen, samtidigt som hon försörjde sig som Nanny under 40 år.

Bilderna som ingen kände till fanns ropades av en slump in på en auktion för några hundra dollar och det var också då den här kulturskatten med 120.000 negativ och super8-film nerpackade i lådor och resväskor upptäcktes.

Vivian Maier
När nu utställningen visas på Kulturhuset i Stockholm hade jag möjlighet att besöka den och fick se ett urval på ett 100-tals ”nya” bilder och några filmklipp (som tidigare inte visats upp på utställningar).

Det är en intressant, fin och rolig utställning där svartvita bilder och färgfotografier blandas.

För mig var det också en överraskning att det var så många bilder fångade med glimten i ögat som fick mig att le, men också dokumentära skildringar av tidsandan och samhällsklimatet från den aktuella tiden då Vivian tog bilderna.

Vivian Maier
Och det finns också en hel del selfies där hon i spegelbilder, reflektioner och skuggor visar sin närvaro på olika sätt.

En bildskatt, ett tidsdokument och ett kulturarv på många sätt och väl värd att upplevas!

Utställningen ”Vivian Maier – In her own hands” på Kulturhuset i Stockholm Galleri 5 visas mellan 26 februari och 22 maj 2016.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close