Fotografiskt hantverk – Biskops-Arnö


Olle_BA2017_webbI somras gick jag kursen Fotografiskt hantverk – Mörkrumsarbete och analogt foto på Nordens Folkhögskola, Biskops-Arnö, där Lasse Mellberg (på bilden) var vår lärare.

Det var en fantastiskt rolig , inspirerande och lärorik vecka där tiden både stod still och samtidigt bara försvann i magi när bilderna växte fram i kemikalierna i mörkrummets röda ljus och till toner av jazzmusik.

En skön avslappnad vecka där tempot var lugnt, precis som Lasse själv – ”Stress är inte bra för någon”.

img100_BA2017_KemiMix_webbSenaste året har jag nästan uteslutande fotograferat analogt med gamla mellanformats-kameror, så jag var innan kursen full av nyfikenhet och förväntan över att få prova på och lära mig mer om mörkrumsarbetet.

Och veckan på Biskops-Arnö överträffade verkligen alla mina förväntningar.

img099_LabbJobb_webbVi var en grupp på sju kursdeltagare i blandade åldrar och med olika erfarenhet av både fotografi generellt, men också av analogt foto och mörkrumsarbete.

Det var ett härligt gäng som jag lärde känna under veckan och vi hade riktigt roligt tillsammans.

img100_BA2017_LektionOlle_webb
Lasse Mellberg är en personlighet med både värme och humor, och inte minst har han oändligt mycket kunskap om det analoga hantverket och mörkrumsarbetet, som han gärna delade med sig av.

Under en av lektionerna i teorisalen berättade han om sitt projekt, En annan historia – Evert Johansson, Riddarhyttan. Det kändes då hur viktigt kulturminnesarvet genom vardagsfotografiet är för Lasse.

Andra teorilektioner vi hade handlade om fotohistoria, papperstyper och trycktekniker.

img100_BA2017_BildBad_webbUnder veckan lärde vi oss praktiskt mörkrumsarbete med allt från att snurra upp film på spiraler, ladda dosor för att sedan framkalla negativen, till att göra kopior i olika storlekar på olika typer av papper, samt prova på toning och blekning.

img100_BA2017_Mörkrum_webbInne i mörkrummet snurrade en spellista med jazzmusik dygnet runt och skapade en fin atmosfär medan bilderna växte fram i de olika baden med framkallare och fix…samtidigt som timmar och dagarna fick vingar och flög iväg.

Om du är intresserad av analogt foto och mörkrumsarbete kan jag varmt rekommendera den här kursen med Lasse som lärare och Biskops-Arnö som erbjuder en fantastiskt fin miljö.

Och vad gjorde kursen för skillnad för mig?

Förutom att det var en fantastiskt rolig och lärorik vecka med fokus på analogt foto tillsammans med ett härligt gäng fina människor som jag lärde känna, så framkallar jag nu mina svartvita filmrullar och negativ hemma (både 35mm och 120mm).

Bilderna i det här inlägget fotade jag under veckan med min Olympus XA (och Tri-X 400) och har sedan framkallat negativen hemma och sedan scannat in dem.

Senare i höst/vinter är min plan att ta mig till ett mörkrum här i stan för att framkalla och göra kopior, medan jag har kunskapen relativt färsk i huvudet.

Och kursen gav mersmak! Nu i oktober ska jag gå en workshop i Stockholm för att prova på och lära mig mer om hur man skapar fotogravyr med fotopolymer hos Tomas Holmqvist på Bildpunkt (tillsammans med Lasse Mellberg).

Det analoga mörkrumsarbetet och de olika processerna är ett fint hantverk som jag än så länge bara börjat utforska, men som jag gärna vill fortsätta att utveckla och förädla genom olika tekniker och uttryckssätt.

3 reaktioner till “Fotografiskt hantverk – Biskops-Arnö

Lämna en kommentar

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close