Google hjälper dig att hitta bildtjuvar


För ett tag sedan testade jag funktionen Google Image eller på ren svenska Google Bilder.

Tanken med tjänsten är kanske inte är att leta ”stulna” bilder, men det är precis det jag vill använda den till. Frågan är om det fungerar?

Jag vill helt enkelt få koll på om det är det någon som lånat mina bilder utan att fråga om lov och då med andra ord stulit bilden!

Så jag surfade in på google.se och vald ”Bilder” för att komma till tjänsten för bildsökning och klickade för symbolen med en kamera för att ladda upp bilden (det finns flera sätt att välja ut bilder du vill söka efter eller matcha).

Bildsöksfunktion GoogleJag använde en bild som jag laddat upp på mitt konto på flickr för ett bra tag sedan, som jag kallar för ”Sunny fields”.

Sunny fieldhttp://www.flickr.com/photos/jetuma/3620598890/

Det tar bara några ögonblick så är sökningen klar och resultatet visas som efter en vanlig  google sökning.

Hmm…där är en bild som ser bekant ut!

Googel Sökreslutat

En mycket misstänksam bild dyker upp i resultat listan och jag hittar Samuel på MySpace som är klarinettspelande jazzmusiker. Han har helt enkelt tagit min bild och fällt in sig själv som speleman i bilden.

Bildtjuven Samuel

Jag klickar på en av låtarna för att lyssna och det låter verkligen gäsligt, vilket i och för sig passar motljusbilden med gräset. Men det kunde ju åtminstone ha varit en upcoming Van Morrison eller Dylan som snott bilden i varje fall.

Har inte gjort något åt bildtjuven ännu, men upphovsrätten talar sitt tyldiga språk och grunden är att ett foto i regel inte får användas av någon annan än upphovsmannen utan dennes tillstånd. Läs mer om bild och upphovsrätt på bus.se (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) 

Med andra ord Samuel är tvättäkta bildtjuv tagen på bar gärning med byxorna nere, och den upptäckten kan jag tacka tjänsten ”Google bilder” för. Tack!

Testa funktionen du också om du inte har gjort det….jag har hittat fler tjuvar!

En reaktion till “Google hjälper dig att hitta bildtjuvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close