Sliperiet i Borgvik – Troligtvis sommarens vassaste utställning (2011)


Om du är det minsta kulturintresserad så kommer jag förmodligen nu att ge dig ett av eller kanske rent av sommarens bästa tips 2011.

Du ska helt enkelt se till att du har vägarna förbi Värmland den här sommaren och då göra en avstickare till den lilla byn Borgvik i trakterna av Grums (strax utanför Karlstad).

Här i Borgvik som är ett av landets bäst bevarade brukskulturmiljöer med anor från 1300-talet hittar du ”Sliperiet”. 

Skylt SliperietDet gamla träsliperi med en yta på 1500 kvm har Oscar Magnusson förvandlat till ett modernt kulturhus, och där han i sommar har samlat en brokig mix av konstnärer som tillsammans bjuder på en högklassig utställning i härlig miljö som bara den andas kultur i massor.

Utsidan avslöjar inte mycket, men redan när vi kliver in över tröskeln känns det helt rätt. Oscar står i kassan och när jag betalar de 50 kronorna som besöket kostar ger han mig och dottern Tuva som är 5 år, rådet att börja med glasutställningen på loftet. ”Jag tror att du kommer att gilla fantasivärlden där uppe säger han till Tuva”.

Själv har jag ingen aning om vad som väntar oss och jag har heller ingen större koll på varken glaskonst eller konstnären Kjell Engman.
KjellEngman

Glaskonst av Kjell Engman på Kosta Boda

 Uppe på sliperiets 600 kvm stora loft visar konstnären upp sina senaste verk och ”Vinden” som utställningen heter sveper verkligen med oss i den fantasivärlden som Oscar alldeles nyss refererade till. Utställningen här riktigt häftig och bara den är värd resan hit…och då har vi ju precis kommit hit.

När vi kliver ner från loftet och kliver in i ett av rummen på nedervåningen så möts vi av en fotoutställning av den duktiga och unga fotografen Severus Tenenbaum  .Severus Tenenbaum

Fotoutställning av Severus Tenenbaum

Severus delar med sig av den fina Wermland Blueprints-serien och  snygga bilder från samarbetet med artisten Amanda Jensen  m.m.

Sedan var det dags att kliva in i den stora utställningshallen och där möts jag direkt av en helt ny bekantskap för mig – Eka Acosta och hans riktigt häftigt skulpterade djur.

Eka Acosta

Skulptur av Eka Acosta

Alldeles brevid hittar jag tavlor av Lisa Rinnevuo med hennes fina lek- och stämningsfulla figurer.

Lisa Rinnevuo

 Målningar av Lisa Rinnevuo

Här i stora utställningshallen samsas också Johan Rheborgs fotografier med Karolina Norlin  typiska målningar där de schackrutiga mönstren är återkommande i hennes tavlor.

Vid kortsidan med där ljuset flödar in står vackra bronsskulpturer av Andy Howlden.

Andy Howlden

En vacker bronsskulptur av Andy Howlden

Det är långt ifrån slut än! Jonatan Ahlmark  visar upp sina fina stilrena streetakvareller, Rolling Stones medlemmen Ron Wood bjuder på en rockig blanding tavlor.

Ron Wood

Rock konst av Ron Wood

Det här är bara ett smakprov av vad kulturhuset ”Sliperiet” i Borgvik bjuder på i sin sommarutställning och som du förstår är det något du varken vill eller ska missa.

Andra konstnärer som du hittar på utställningen är Ernst Billgren, Åsa Lindsjö, Staffan Ernestam och Lena Jäder Sundberg.

Café Sliperiet

Efteråt kan du ta en mysig fika på Sliperiets mysig café eller så kan du göra som vi gjorde. Vi åkte ner till småbåtshamnen och köpte skopglass i sjöboden och njöt av sommarsolen på bryggan.

Läs mer om Sliperiet och utställningen, öppettider m.m. Sliperiets webbplats>>

sliperiet_logo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close