Inspirera, stimulera och utveckla ditt fotointresse


Saknar du inspiration? Har kreativiteten gjort tvärstopp? Behöver du nya idéer? Har du kört fast?  Vet du inte vad du ska fotografera?  

Ja, alla får vi svackor ibland men precis som allt annat behöver fotointresset gödas för att leva, utvecklas och växa vidare!

Här är några tips på böcker och webbplatser som jag använder för att inspirera och stimulera mitt fotointresse och min kreativa hjärnhalva…och de har också utvecklat mitt fotointresse på många sätt.

Kunskap – Konsten att ta vinnande bilder av Göran Segeholm

Konsten att ta vinnande bilderDen här boken har lärt mig grunderna i min fotografering. Allt från hur bländare, slutartider och ISO-värde fungerar på kameran och hur du själv med de här inställningarna kan påverka bilden. Men boken har också lagt grunden för hur jag tänker runt komposition och även gett mig tips och verktyg för att mitt bildseendet.

En bra handbok som gör dig redo att ta steget från kamerans automatik till att manuellt exponera och komponera bilden. Det är då det blir riktigt intressant och roligt! Den här boken kommer jag ofta tillbaka till och bläddrar i, och det finns alltid något nytt att snappa upp.

Boken har ISBN13: 9789163609428 och finns bl a att köpa på Adlibris.

Inspiration och kreativitet – ”Guerrila Advertising” av Gavin Lucas och Mike Dorrian

Guerrilla AdvertisingFörmodligen ett litet oväntat boktips i de här sammanhangen, men för mig är kreativitet en oerhört viktig parameter för att få igång mitt bildtänk och den här boken inspirerar verkligen till kreativt tänkande.

Boken som är på nästan 200 sidor fokuserar på annons- och reklamkampnjer, och den är fylld med massor av raka, roliga och inte minst geniala exempel på grymt träffande och snygga reklamkampanjer.

Boken har ISBN13: 9781856694704 och finns bl a att köpas på Adlibris.

Fotohistoria – The Photography Book av Phaidon Press 

The Photography BookDet här är en rejäl tegelsten på 500 sidor som innehåller fotografer som från mitten av 50-talet fram till idag har gjort ett avtryck i fotohistorien.

Att lära sig fotohistoria är för mig ett ytterligare sätt att hitta  nya inspirationskällor och utveckla mitt eget uttryck med bilderna. Den här boken ligger framme hela tiden och jag bläddrar i den varje vecka och hittar nya bilder och fotografer som är intressanta på sitt sätt.

Boken har ISBN13: 9780714844886 och finns bl a att köpa på Adlibris

Om vi lämnar bokkonceptet så är ju hela nätet en stor ocean att inspieraras av på olika sätt.

Gemenskap och nätverk – Fotosöndag, fotobloggar, flickr och twitter

Att  dela med sig av sina foton och sätta ord på egna och andras bilder, få och ge kommentarer är ett mycket bra sätt att utveckla sitt fotointresse.

För mig har Fotosöndag varit den tydligaste enskilda aktivitet och utmaning som inspirerat, stimulerat och utvecklat mitt fotointresse mest det senaste året.

Fotosöndag

Fotosöndag.se – Ett nytt tema varje vecka och du gör en egen fri tolkning med kameran.

Det är öppet för alla och det finns inga krav, inget rätt eller fel, bara trevliga människor som delar intresset att fotografera och uttrycka sig med sin kamera. Allt från yrkesfotografer med värstingkameror till glada amaörer som fotar med sin mobilkamera. Om du inte redan är med i gruppen så tveka inte!

Flickr logoFlickr är världens största fotocommunity och det laddas upp miljoner med bilder varje dag. Det finns oändligt med fokusgrupper och intresseområden som du kan medverka i och det kostar inte en krona att skapa ett konto där du kan ladda upp bilder och dela med dig till omvärlden. Sharing is caring!

Det finns naturligtvis andra forum och nätverk, så det är bara att försöka hitta den grupp som du känner passar dig bäst….kanske på fotosidan.se eller Digital Foto för alla.

Något som jag tidigare pratat mig varm för här på bloggen och som tål att upprepas är Bildradion som drivs av Göran Segeholm. Han fördjupar på ett mycket trevligt sätt mina kunskpaper runt bilden och fotografering, genom sin egen erfarenhet och analyser tillsammans med spännande intervjuer.

bildradion.se

Läs tidigare inlägg om bildradio här på bloggen; Inspireras av bildradion>>

Twitter logoJag kan inte heller missa att nämna twitter, som är en stor inspirationskälla för många områden i mitt liv…även för mitt fotointresse. Här diskuterar jag foto, delar bilder, kommenterar andras bilder, ger tips och får tillbaka tips från människor med samma intresse m.m.  

Hoppas att du hittar något som verkar intressant, spännande och nytt som kan hjälpa dig att inspirera och utveckla din fotografering på något sätt.

Nu vill jag också få reda på vad du har för inspirationskällor för ditt fotointresse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close