Blå som blåbär


Blåbär

Min tolkning till Fotosöndag och tema ”Färg” blir ett motiv hämtat från skogen (och bilden finns som vanligt också på flickr).

Hösten är här och blåbärssäsongen är sedan länge förbi, men det finns forfarande några enstaka bär som gömmer sig kvar i riset och mossan.

För mig som gillar naturen och särskilt den här årstiden så föll det sig ganska naturligt att motivet och min tolkning skulle hämtas just härifrån.

Hoppas du också har möjlighet att ta vara på den fina hösten!

Annars ger tema ”Färg” naturligtvis oändliga möjligheter till tolkningar och det ska bli roligt att se de andra bidragen när de laddas upp i gruppen på flickr.

Färger ger ju olika typer av signaler och associationer till oss som man kan använda på olika sätt t ex för att skapa harmoni, en viss känsla eller kanske till och med varna för något.

Har du koll på färgsystemet?

  • Blått associeras ofta med djup och stabilitet och symboliserar tillit, lojalitet, visdom, förtroende, intelligens, tro, sanning och himmel.  Blått kopplas starkt samman med stillhet och lugn.
  • Grönt symboliserar tillväxt, harmoni, fräschör och fertilitet och antyder stabilitet och uthållighet. I flera religioner är grönt färgen som associeras med uppståndelse och återfödelse.
  • Gult är färgen för solsken och uppfattas som uttryckande optimism, upplysning, glädje, lycka, intellekt, och energi.
  • Rött är färgen för eld och blod, så det associeras med energi, krig, fara, styrka, kraft och beslutsamhet, men även passion, begär och kärlek. Rött används ofta för att indikera fara.
  • Vitt associeras med ljus, godhet, oskuld, renhet och jungfrudom och med denna färg åberopas renhet, renlighet, neutralitet och säkerhet. Vitt anses vara färgen för perfektion.
  • Svart kan ge uttryck för styrka, auktoritet, elegans, formalitet, död, ondska, och mysterier. Det anses vara en väldigt formell, elegant, och prestigefull färg. Svart är färgen för sorg.

Från Wikipedia (Färgsymbolik)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close