Circumzenithal arc – En himmelsk smiley!


Circumzenithal arc - En himmelsk smiley!Circumzenithal Arc så heter det väderfenomen som jag och min 6-åriga dotter upptäckte i Karlstad på påskdagen.

Klockan var runt fem på eftermiddagen och det började bli lite kyligt i luften när solen sakta kröp ner bakom träden från  i stort sett en molnfri och klarblå himmel, när Tuva hängande i linbanan plötsligt pekade rakt upp ”ser inte det där ut som en regnbåge pappa?”.

Ovanför våra huvuden började en regnbåge sakta att träda fram, men det märkliga var positionen och att den var upp och nervänd! Det såg lite ut som att himlen log mot oss 🙂 och efter ca tio minuter började leendet sakta att tyna bort för att sedan försvinna helt.

Fotade naturligtvis med iPhonen och skickade en tweet på Twitter ”Skumt med en regnbåge på en klarblå himmel #väderfenomen”, och det dröjde inte lång stund föränn @oddRaberg svarade ”Coolt, halo!”

När vi kom hem googlade jag lite mer och kom fram till att det vi sett kallas för ”Circumzenithal Arc” (CZA) eller också Bravia’ arc,  ett optiskt väderfenomen som liknar en regnbåge och som uppstår från att solstrålar bryts  genom iskristaller (vanligtvis i cirrus moln, och inte som annars i regndroppar).

Det är inte helt ovanligt att de här syns på himlen, men de är lite kluriga att upptäcka….om du inte åker linbana eller gungar i lekparken med näsan pekandes rätt upp mot i himlen förstås!

På Wikipedia kan du läsa mer om;  Circumzenithal arc/circumzenith arc eller Bravais’ arc som den också kallas.

Bilden finns också uppladdad på mitt flickr-konto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close