Översätter runskrift


Jenny tyder runskrift på runstenen i Järsberg

Bilden är min tolkning till Fotosöndag för tema ”Kulturarv” (finns också på mitt  flickr-konto)

Det kändes lite ”tråkigt” att bara ta kort på runstenen rakt upp och ner, så jag valde istället att komponera en bild och tolkning där forminne möter teknik och samtid. 

En runsten måste vara något av det mest analoga man kan tänka sig och det blir nästan en galen kontrast till en läsplatta som hela tiden är uppkopplad mot Internet och det hysteriska brus som hela tiden flödar.

Berättandet i kombination med upplevelse är också ett fint sätt att bevara och låta kulturarvet leva vidare i generationer, så besöket till runstenen blev i sig också ett sätt för oss att prata om den Sveriges historia, runstenar, vikingar och gamla kungar.

Passade också på att ta lite fler bilder där någon också kommer att bli ett bidrag till fototävlingen och arrangemanget Wiki Loves Monuments som Wikimedia annordnar för att samla in bilder på kulturminnen runt om i världen.

Skylt Runsten

Skylten som visar att vi hittat rätt – Du hittar runstenen i Järsberg mitt på bondens åker, precis där dåvarande bonde hittade den på 1800-talet. Han ville använda den som grindstolpe – men förstod snabbt att detta var något mer än en vanlig sten

Järsbergsstenen

Järsbergs runsten är en av Sveriges äldsta runstenar, daterad till 500-talet. Stenen hör till de gåtfullare i Sverige och dess skrift är svårtolkad. Den hittades 1862 och låg då kullfallen och delvis under jord.

Jenny tyder runskrift

Min dotter Jenny försöker tyda den kryptiska runskrifte på Järsbergsstenen med hjälp av sin iPad.

Texter och fakta inhämtat från Region Värmlands webbplats Varmland.se (där du kan läsa mer om den här runstenen, men också om andra fornlämningar i Värmland)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close