En trasig handelsträdgård i Karlstad


Trasig Handelsträdgård Karlstad
”En trasig handelsträdgård” är min tolkning till tema ”Trasig” för Fotosöndag (bilden finns också på mitt flickr-konto)

Jag har sprungit och cyklat förbi de trasig växthusen flera gånger och känt vemod över det ödsliga, trasiga och förfallet. Men också lite nyfiken på vad som har hänt, vad har det varit och finns det någon ägare?

När temat kom ut i veckan kom jag att tänka på platsen med de trasiga växthusen (i närheten av Kroppkärrsmotet i Karlstad).

Så efter lunch på söndagen packade jag ner kameran och åkte dit. Parkerade bilen en bit bort och tog sedan en promenad i solen som sken från en klarblå himmel. Det är verkligen vår i luften nu och sista veckan har varit fantastik fin.

När jag kom fram till platsen stod det en man i närheten av växthusen…och jag som trodde att platsen var övergiven och att torpet ett stenkast bort var obebott (eller ett sommarställe).

Jag hejade och fråga om han var bekant med stället? …det var han.

Han var både ägare till de trasiga växthusen och bodde också i torpet brevid. Jag berättade om min plan med kameran och om Fotosöndag, för att föklara varför jag ville fotografera platsen med de trasig växthusen. Men nyfiken som jag är, så frågade jag också mer om vad som hänt? varför förfallet? vad det varit här förut? och även vilken anknytning han sjävl hade till platsen.

Fick en fin historia berättat i vårsolen och det visade sig att mannens pappa hade drivit handelsträdgård här och bott på i torpet som byggdes i början på 1900-talet. Han hade sjävl tagit över och drivit vidare Handelsträdgården fram till den där vintern för tre, fyra år sedan då det kom enorma mängder med snö. Han hann inte skotta undan all snön, samtidigt som växthusen höll inte för tyngden och krossades helt enkelt hela anläggningen.

Stannade en stund och fotade i det fina vårvädret innan jag tog adjö med både fina bilder och en fin historia att minnas till bilderna.

Eftersom nu resterna och ruinerna av handelsträdgården ska röjas, känns det extra kul att få dokumentera platsen innan den försvinner helt.

Hade det inte varit för Fotosöndag hade jag inte fått vara med om det här, så jag kan inte nog poängtera den glädje det ger mig och den tacksamhet som den här fotogruppen ger mig…och naturligtvis ni som är en del av den.

Här nedan följer ett urval bilder från en trasig handelsträdgård i Karlstad.

Trasig Handelsträdgård Karlstad

Trasig Handelsträdgård Karlstad

Trasig Handelsträdgård Karlstad

Trasig Handelsträdgård Karlstad

Trasig Handelsträdgård Karlstad

Trasig Handelsträdgård Karlstad

Trasig Handelsträdgård Karlstad

2 reaktioner till “En trasig handelsträdgård i Karlstad

 1. Hej! Tack för ditt inlägg. Jag har också funderat över vad som var anledningen till de förfallna växthusen och nu fick jag historien, tack! Vilken sorglig historia. Hoppas mannen inte gett upp sitt intresse för växter trots att växthusen gick i kras. Hälsningar Emma

  1. Hej och tack för din kommentar Emma!
   Ja visst är det roligt när man får reda på saker i oväntade möten med människor. Hans intresset fanns nog kvar för växter, men knappast i den bemärkelsen att det skulle vara hans arbete och lön. Men nu känner vi till historien, både du och jag.
   Ha en fin fortsättning på torsdagen!
   /Mattias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close