Not Quite – En kreativ oas i Dalsland


NQ_webb

En eftermiddag för några helger sedan besökte vi det gamla bruket i Fengersfors där konstnärsgruppen Not Quite  har samlats.

Konstnärer, formgivare och konsthanverkare har här samlats och huserar nu i brukets byggnader och lokaler för att gemensamt utveckla sitt konstnärsskap och samtidigt ställa ut sina verk och alster.

Redan på 1790-talet startade Bruket som järnbruk. Från 1800-talets slut tillverkades här trämassa och därefter papper. Här kan du läsa mer om brukets historia.

Från pappersbrukstiden finns flera unika maskiner kvarlämnade, vilket är roligt och gör besöket än mer intressant.

Pappersmaskin Fengersfors brukHär står en stor pappersmaskin från Karlstads mekansika verkstad kvar i en av byggnaderna.

NQ3_webbEn installation av Gunilla Råberg – Röda dagar vita nätter

Utställningshall_NQI den stora utställningshallen hittar vi varierade konstverk och installationer av Not Quites medlemmar NOT QUITE 20-14

NQ4_webbPå väg mellan utställningar och lokaler går vi förbi en vägg med höga papperstravar, först ser det ut som en egen installation, men det är olika typer av kokrecept för pappersmassa som ligger sparade.

Så här ser det ut lite var stans på området och ger en rolig och spännande mix av det bevarade bruket som på så sätt lever kvar i kombination med utsällningar, ateljéer och verkstäder där konstnärer jobbar och har workshops.

Utställningarna varierar både i sin form och kvalité, men i sin spretighet och variation finns också charmen med mångfalden.

Det finns ett café i den gamla smedjan som serverar utmärkt lunch, mackor och fika, där råvaror och produkter hämtas direkt från traktens jordbrukare och producenter. Mmm jag kan åka hit igen bara för att äta!

Och i området finns dessutom ett gediget surdegsbageri.

När vi var här var några av konstnärernas verkstäder stängda och det hade varit både roligt att kika in lite för att se konsthantverkare jobba i smedjan och de andra lokalerna. Men bruket och byggnaderna är inte bara utställningshallar, utan också arbetsplatser för konstnärerna i kollektivet och de är inte på jobbet alla dagar, och då är de lokalerna helt enkelt stängda.

Jag kan varmt rekomendera ett besök till en kreativ oas i den historiska och fina bruksmiljö som Not Quite i Fengersfors erbjuder (några mil utanför Åmål), och resan hit är i sig en vacker upplevelse genom Dalslands landsbygd.

Här kan du läsa öppettider och program för sommaren och hösten 2014.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close