Vilka fotoappar är bäst? – Här är mina tips!


iPhone 6”Den bästa kamera är den du har med dig!” – Ett uttryck som aldrig stämt bättre nu när alla smartphones är utrustade med en bra digitalkamera och ett faktum då vi också delar med av oss av våra bilder på ett sätt som vi aldrig kunnat drömma om för några år sedan.

Vilket också bekräftas när man läser ”Camera Finder” som är statistik över de populäraste kamerorna som används för de miljontals bilder som laddas upp på Flickr varje vecka, där Apple iPhone 5/5s är den dominerande kameran lång före alla kompakt och systemkameror på marknaden!

Med olika typer av appar (program) kan du ”framkalla” och bildbehandla dina foton direkt i din telefonen eller läsplattan, både med grundläggande bildjusteringar, men också med massor av olika filter som sätter en ton och textur på bilden, för att sedan snabbt och enkelt dela med dig av dom till dina sociala nätverk som Facebook, Twitter, bloggar etc. Eller bara spara dom i album för eget bruk.

Men utbudet av appar med fokus på fotografering är gigantiskt och det kan vara svårt att veta vilka appar ska jag använda och till vad? Mina Fotoappar

Saken är att det inte finns något facit, utan handlar om en personlig anpassning av telefonen och de funktioner du vill och behöver för din fotografering och eventuellt spridning av dina bilder som du vill dela med dig av.

Jag har hittat min mix av appar som passar mig och mina behov bäst!

Först och främst fotar jag uteslutande med telefonens egen kamerafunktion och använder sedan fotoapparna genom att ladda upp bilderna från telefonens album.

Varför?

Jo, då kan jag använda olika appar och funktioner till samma foto på ett enkelt sätt:

  • Först vill jag beskära och bilbehandla fotot t ex öka exponering och dra upp eller ner mättnad i färger.
  • Ibland vill jag lägga på en textur och ett filter med toner och här skiljer sig möjligheter och utbut åt mellan apparna.
  • Sällan men någon gång skapar jag också bildcollage.
  • Inte alltid men ofta vill jag dela bilden till mina vänner och följare, så jag laddar upp bilden till Instagram som med alla sina användare har ett gigantiskt näteverk, sedan beroende på inställningar delar jag bilden till mina andra nätverk så som Facebook, Twitter, Tumblr, Flickr etc.

—————————————————————————————————–

De här fotoapparna använder jag mig av och nu ska jag berätta vad de är bra på och varför!

InstagramInstagram

Världens mest nedladdade och kända fotoapp med sådär 200 miljoner användare! …och ökar hela tiden.

Det här är en mycket enkel app att använda och med något av de olika filtren som du har att välja mellan ändrar du snabbt tonen och uttrycket i din bild. Du kanske vill ha en lite retro vintage-känsla eller klassiskt svartvitt?

Sedan en tid tillbaka har du nu också möjlighet att bildbehandla bilderna och göra en hel del finjusteringar.

Instagrams alla användare skapar ett gigantiskt nätverk där du kan välja att följa och dela bilder till, men det går också att ställa in så att instagrambilderna automtiskt delas till dina andra sociala nätverk t ex Facebook eller Twitter etc.

Framgången för Instagram är nog framför allt att det är så enkelt att förändra bilden på ett effektfullt sätt med de olika filtren och att det går snabbt och enkelt att dela den.

Formatet på bilderna är kvadratiskt, vilket gör att den beskärs en del i kanterna och tar på så sätt bort en del av den ursprunliga bilden som du har tagit. Kan vara bra att tänkta på när du ska ta en bild som du ska dela på Instagram, så att allt du vill ska synas visas på bilden.

Numera kan du också ladda upp kortare filmsekvenser på Instagram.

PixelmatorPixelmator

Har länge använt Snapseed för att behandla mina bilder jag tar med telefonen, men nu har jag fått en ny favorit.

Pixelmator är en riktigt bra fotoapp som innehåller det mesta jag behöver för grundläggande bildbehandling och om jag vill jobba kreativt med filter och toner. Den har ett stort utbud av funktioner och möjligheter och appen samlar i stort sett allt som de övriga apparna erbjuder och som i varje fall jag behöver i min bildbearbetning. Ett stort plus för möjligheten att jobba med kurvor.

Frågan är om jag kommer att använda någon annan än den här appen i fortsättningen?

Visst den kostar några kronor och jag köpte den nyligen för 9 kronor, ett fynd om du gillar att fota och bearbeta bilderna du tar med mobilen!

Snapseed
Snapseed

Det här är en av mina favoritapp och den appen jag använder mest när jag ska redigera bilder jag tagit med min iPhone.

Appen erbjuder precis de funktioner som jag behöver när jag ska bildbehandla mina bilder och du gör det på ett sätt som är anpassat till en touch-telefon eller läsplatta genom att dra, släpa och svepa med fingrarna över skärmen. Med ett antal grundläggande bilbehandlingsfunktioner kan du påverka bilden genom att beskära den, räta upp den, hantera ljus, kontrast, mättnad, skärpa m.m.

Det finns också ett antal filter att välja mellan för att sätta en ton och prägel på din bild, och till skillnad mot Instagram kan du med Snapseed påverka de olika filtrens inställningar på olika sätt vilket ger massor av möjligheter att hitta den ton och känsla du vill ha i din bild.

Appen är bra! …och dessutom smart, roligt och enkel att använda!

Efter att Google köpte Snapseed blev den dessutom gratis, men redan innan när den kostade 38 kronor var det en väl värd investering.

Photoshop ExpressPhotoshop Express 

Adobe har nu tagit fram en app för bildredigering som är gratis och finns för både smartphones och läsplatta (App Store, Google Play och Windows Store)

Appen erbjuder bra grundläggande funktioner för redigering av bilder och är relativt lättanvänd.

Ett stort plus är att den har en funktion för att radera bort små detaljer t ex om det blivit skräp eller är något du vill retuschera bort, en funktion som de flesta andra redigeringsappar saknar just nu.

Utbudet av filter är relativt snålt, men det finns några som du kan använda för att ändra tonen på bilden, men det finns flera filter som du kan köpa till i appen.

Vill du utöka möjlighet och funktioner för bildredigering, samt utbudet av filter kan du köpa till olika paket till appen i allt från 0.99 dollar (ca 9 kr) – ca 59.99 dollar (ca 500 kr).

En bra app med de nödvändingaste funktionerna du behöver för att redigera bilden, och är du inte ute efter möjlighter att påverka dina bilder med filter och texturförändringar, så är det här kanske den bästa!

VSCOcam logoVSCOcam

VSCO cam är en av de fotoappar som växer mest just nu i användning och den känns snygg i sin design och gränssnitt.

Här får du fina möjligheter för grundläggande bildbehandling och ett bra utbud med mycket snygga filter att använda för att skapa en personlig ton.

Appen är en kombination av ett bra bildredigeringsprogram på telefonen och Instagram….fast bättre än Instagram. Många fixar sina bilder i VSCO med något av deras filter och laddar sedan upp den på Instagram för att dela den.

Grundarna till appen har uttryckt att de ville skapa en kreativ plattform med konst och uttrycket i fokus, utan gilla och kommentarer. Det har de gjort och som användare har du en Grid (rutnät) som visar dina bilder. Du kan följa andra fotografers album och de kan följa din grid, men det går inte att gilla eller kommentera som t ex på Instagram.

Det här är en fotoapp som jag gillar och använder mest för att ta del av det snygga filterutbudet. Vill du ha fler filter att använda finns det att köpa inuti appen.

Appen är gratis och finns både för iPhone och Andorid.

Stackables logoStackables

Ganska ny i min samling av fotoappar, men jag gillar den verkligen och ger bra möjligheter att vara kreativ i uttryck med filter och texur.

Möjligheterna för den också något mer avancerad med justerings och redigeringsverktygen. Och gillar man som sagt var filter och textur så finns det ett stort utbud med många valmöjlighter att vara kreativ med i den här appen, som du jobbar med i olika lagerfunktioner. Testa och du lär dig fort hur du kan använda appen för att redigera och skapa fina kreativa bilder med personliga uttryck.

Den kostar  just nu 0.99 dollar (9 kr) hos iTunes och finns för både iPhone och iPad, men saknas i nuläget för Andorid eller Windows Phone.

Vill du ha fler filter och texturer att använda finns det att köpa inuti appen.

flickr logoflickr

En veteran i den digitala fotovärlden som redan i mitten på 2000-talet gjorde sitt intåg som en foto-community på nätet. Sedan 2009 har jag via deras webbtjänst laddat upp bilder på mitt flickr-konto i olika intressegrupper, inspirerats av andras bilder, gillat och kommenterat. Och även lyckats få några ”Flickr Explore”, vilket innebär att bilden hamnar i deras skyltfönster med dagens 100 utvalda bilder, som då resulterar i flera tusen visningar av din bild.

Sedan 2013 har de också en foto-app där du kan redigera dina bilder med de grundläggande bildbehandlingsfunktionerna, samt ett urval av olika filter som sätter en ton på bilden.

Flickr erbjuder dessutom fantastiska 1 TB gratis lagringsutrymme för dina bilder och de har också en utmärkt funktion där du kan synka fotoalbumet i din telefon med ditt flickr-konto. Så när du ansluts till ditt WiFi-nätverk laddas bilderna i telefonen automatiskt upp i en mapp på flickr, som en perfekt fotobackup på telefons bilder. De blir inte publicerade för andra, utan ligger där i ett ”personligt” album.

Appen fungerar bra för den nödvändigaste bildbearbetningen, lagrings möjligheterna är utmärkta och den finns gratis att ladda ner till både Iphone, Android och Windows Phone.

Pixlr logoPixlr

Frågade min tonårsdotter som fotar en del, vilka appar hon använder för att rediger och bildbehandla i telefonen. Förutom VSCO cam, var Pixlr en av dom hon använda oftast, vilket jag naturligtvis var tvungen att testa. Och det här var verkligen en app som hade fina möjligheter att vara kreativ med, inte minst erbjuder den möjlighet till att skapa dubbelexponerade bilder i efterhand (Overlay), vilket innebär att du kan lägga ihop och tona in två bilder med varandra. Appen har dessutom funktion för att lägga till text i bilden.

Naturligtvis har den också övriga grundläggande funktioner för bildbehandling, samt filter och utbud av ramar. Tyckte till att börja med tyckte jag att gränssnittet var lite plottrigt och krångligt, men efter att bekantat mig ett tag med appen kom jag över tröskeln och förstod hur den skulle användas.

Det här är en fotoapp med många funktioner och möjligheter där du på olika sätt kan vara kreativ i ditt bildarbete. Appen är gratis och finns att ladda ner för både iPhone och Android (ja, ävenför läsplatta och dator). Testa och se om det här är fotoappen som fyller de behov och önskemål du har för bildredigering och kreativa utsvävningar….jag blev riktigt glad över den kreativa overlay-funktionen.

WhiteagramWhiteagram

Vill du ha vita kanter upp- och nertill på dina bilder, är det här appen för dig.

Hämta bilden efter att du använt din favoritapp för bildhantering och lägg till en vit bakgrund som skapar en vit kant upp och nertill i bilden. Naturligtvis kan du välja massor av olika färger på bakgrunden.

Appen är enkel att använda och finns gratis att ladda ner till för både iPhone och Android.

 

HipstamaticHipstamatic

Om det ska tipsas om fotoappar så är det klart att Hipstamatic ska vara med, även om jag själv inte använder appen särskilt mycket.

Hipstamatic bygger idén och känslan för sina bilder på en plastkamera där du med ett svepande finger över skärmen byter objektiv, blixt och ljus för sätta don egen ton och prägel på bilden a’la Toy Cam och retrokänsla.

Hipstamatic har funnits med ett tag och det är en riktigt populär fotoapp med flera miljoner användare som tillsammans bildar en stor levande community, vilket också gör att det finns ett stort utbud av tredjeparts produkter och tjänster som kan användas för dina Hipstamatic-bilder så som Hipstasmart för framkallning av kopior etc

Det är lite två läger; antingen kör du Hipstamatic eller så är det Instagram.

Hipstamatic är en rolig och bra fotoapp och har betydligt mer att erbjuda än Instagram när det gäller funktioner och möjligheter att påverka bildens utseende.

Appen kostar 15 kronor.

pixlr-o-matic Pixlr-o-matic

Det här är en app som funktionsmässigt liknar Instagram.

De grundläggande bildhanteringsfunktionerna som bl a finns i Snapseed saknas, men det finns fler filter och möjligheter att påverka bilden än vad Instagram erbjuder.

Så är du ute efter en app där du enkelt kan lägga på ett filter, men känner dig begränsad av de som finns i Instagram, är Pixlr-o-matic appen du letar efter!

Appen erbjuder mer filter än Instagram, du har också möjlighet att lägga till textur och effekter i bilden och sist men inte minns finns det många olika typer av ramar som du kan omfamna din bild med.

Appen är gratis men vill du ha ännu fler filter finns en Plus-edition som kostar sju kronor, men utökar då biblioteket med filter en hel del.

PicFrame PicFrame

Collage är ett roligt sätt att berätta en historia med bilder.

Med den här appen skapar du snabbbt och enkelt snygga collage.

Det finns många färdiga mallar att välja mellan beroende på vilken typ av utseende du vill att ditt collage ska ha och förmedla.

När du har valt den mall som passar dig bäst, klickar du bara på en av ytorna i mallen och då öppnas albumet för dina bilder som du då pekar ut och hämtar upp till collaget (du kan även använda video du filmat i collaget).

Du kan välja vilken typ av ram och rundning/fasning du vill ha på ramen, filter/ton för bilderna, samt möjlighet att lägga in en text/rubrik för collaget.

Avsluta med att spara och/eller dela bilden till dina sociala nätverk

Appen kostar nio kronor!

Tycker du om Pixlr som din fotoapp för bildbehandling i telefonen/läsplattan, så blir den här typen av app lite onödig, då Pixlr också erbjuder en collage-funktion i sin app, dessutom gratis!

DipticDiptic!

Även DipTic är en app för att skapa collage med bilder.

Det finns 52 olika collage-mallar att välja mellan, du kan påverka mallarnas utseende i ramar, fasningar och former, sist men inte minst erbjuder den här appen också enklare bildbehandling där du kan justera ljus, kontrast och mättnad i dina bilder som du laddar upp i collaget. Riktigt nice!

I senaste versionen finns nu också 14 olika filter att välja på för att sätta en särskild prägel på bilden…så nu slipper jag göra det via Instagram.

Naturligtvis kan du enkelt dela med dig av dina collage till dina sociala nätverk.

Att berätta en historia eller händelse i bilder är ett roligt sätt att kommunicera visuellt.

Appen kostar nio kronor i grundutförande och det går att utöka funktion och filter genom att betala extra.

Precis som med PicFram, känns den här typen av app lite överflödig nu när jag upptäckt Pixlr som gör det här i samma app och där får du också mer möjligheter att vara
kreativ i din bildbehandlingen.

Tiny ReviewTiny Post

Förstärk poängen och skapa ett starkare budskap med bilden genom att lägga en text på den.

Tiny Post fungerar på samma sätt som Instagram och bygger på att användarna skapar ett nätverk där man följer andra användare och delar sina bilder.

Naturligtvis kan du också välja att dela din kreativa bilder till dina andra sociala nätverk.

Här bjuds både på roliga bilder som kombinerat med kreativa och humoristiska texter, men också tänkvärda bilder som adderats och förstärkts med ett budskap som manar till eftertanke!

Kan inte påstå att det är en app jag använder jättemycket, men den är lite rolig så jag behåller den på telefonen.

————————————————————————————————-

Ja, det här var mina tips och de fotoappar som jag själv har testat och använt för att bildbehandla och dela mina bilderna jag fotar med min smartphone!

Visst har telefonkamerorna sina begränisngar, men de börjar bli riktigt bra och fungerar oftast utmärkt för att fånga bilder i vardagen för de flesta av oss.

Fördelen med kameran i mobilen är att den oftast alltid finns nära till hands, det är enkelt att hantera bilderna, både i bildbehandling och om jag vill dela med mig av dom i sociala medier, bloggar eller fotoalbum. Med apparna i telefonen blir allt så mycket enklar, smidigare och snabbare!

Vilka fotoappar använder du? Har du några favoriter och spännande tips?

Tack för att du läste blogginlägget och hoppas att du själv fick några tips eller inspiration!

*Blogginlägget uppdaterat 2015-07-21

3 reaktioner till “Vilka fotoappar är bäst? – Här är mina tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close