Kreativa landskap


Kemigram
Som en del av mitt arbetsstipendium från Karlstads kommun experimenterar, utforskar och fördjupar jag mig inom alternativa fotoprocesser.

Kemigram är en kameralös fotoprocess där jag med vanlig mörkrumskemi (framkallare och fix) skapar bilder på ljuskänsligt fotopapper. Det behövs varken mörkrumsutrustning som belysning- och förstorningapparat, och dessutom jobbar jag med den här processen i vanlig belysning och dagsljus.

Enkelt beskrivet så reagerar det ljuskänsliga pappret på ljus och en kemisk reaktion startar när fotopappret och framkallningskemin möts.

För att inte processerna ska gå för fort späder jag ut framkallaren och fix på olika sätt för att skapa mer långsamma processer, vilket köper mig tid att göra det jag vill i ett långsammare tempo som blir mer kontrollerat.

Att skapa bilder genom kemigram (på engelska chemigrams) är fantastiskt roligt, kreativt och inspirerande, och ibland också väldigt frustrerande.

Får ibland frågan om kemigram verkligen är fotografi.

En intressant och bra fråga.

Visst är kemigram fotografi!

Du kan läsa mer hur jag tänker runt det i mitt inlägg – ”Vad är ett fotografi?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close