”Cudesch da visitas” – Ester Vonplon


Ester Vonplon har haft stor betydelse för mig och min fotografering.

Under en workshop i Berlin sommaren 2016, visade fotografen Michael Ackerman mig hennes fotobok ”Cudesch da visitas”.

Det var en omtumlande upplevelsen, som blev ett vägskäl för mitt eget fotograferande.

Jag hade fram till den här stunden uteslutande fotograferat digitalt i färg.

Av naturliga skäl var Michael rädd om sin bok, som endast finns tillverkad i en upplaga på 250 exemplar. Så med vita bomullshandskar vände jag försiktigt blad efter blad och tittade igenom boken flera gånger.

Jag hade inte sett något liknande och hade inte kunnat föreställa mig att svartvitt fotografi kunde vara så här berörande.

Svartvita, oskarpa, drömska bilder som var fantastiskt vackra med så mycket känsla i sitt operfekta och naturliga uttryck.

Naturen och miljöerna i boken var lik den jag själv fotograferar. Men mina egna ”snygga”, tekniska digitala färgbilder var inte i närheten av Ester Vonplons finkänsliga bilder.

Ackerman och flera andra på workshopen tipsade och pushade mig att testa och börja fotografera analogt och gärna mellanformat.

Direkt när jag kom hem från Berlin köpte jag en analog mellanformatskamera på en auktion. I timmar och dagar googlade och youtubade jag mig fram till hur jag skulle sätta i filmrullen, mäta ljuset, ställa in bländare och slutare för att kunna ta en bild. Filmrullarna skickade jag sedan in till ett lab för framkallning.

Jag fotograferade i massor i min strävan att hitta den där känslan och uttrycket i bilderna.

Nu har jag fotograferat analogt drygt 4 år senare och oftast mellanformat med svartvit film, ja även en del Polaroid och alternativa fototekniker, jag framkallar rullarna själv hemma och experimenterar i mörkrummet.

Workshopen med Michael Ackerman resulterade konkret i fotoprojekt ”Trinkteufel nights” från Berlin, som i sig var oerhört utmanande och lärorikt, men framförallt blev det en start på en resa som jag fortfarande utforskar och utvecklar på olika sätt.

Så Ester Vonplon och hennes fotobok ”Cudesch da visitas” har varit viktigt för utvecklingen av mitt fotograferande och sedan 2016 har jag försökt få tag på ett exemplar av boken, vilket i stort sett varit omöjligt då den varit slut i sin lilla upplaga på 250 ex sedan den släpptes.

Av en händelse dök ett exemplar plötsligt upp till försäljning hos en bokhandlare i New York.

Jag tvekade aldrig, den var min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close