Kan man skapa ett fotografi utan kamera?


Kan man skapa ett fotografi utan kamera? 

Rent allmänt ser nog de flesta fotografiet som en direkt avbild till exempel ett porträtt på en person, en naturbild, familjebild etc. Och idag finns de flesta av våra fotografier i mobiltelefonen och som vi delar med oss till våra vänner och bekanta genom sociala medier.

I våras fick jag ett kulturstipendium från Karlstads kommun med syfte att utveckla och fördjupa mina kunskaper, men också utforska och experimenterar med alternativa fotografiska tekniker och processer för att skapa bilder.

Kemigram
Landskap med tekniken kemigram (chemigram)

Det senaste åren har jag skapat bilder genom alternativa fotoprocesser som fotopolymergravyr, cyanotypi, photogram, emolusion lift och kemigram (eng chemigram).Ibland får jag frågan om de här teknikerna verkligen är fotografi.

För att kunna svara på den frågan, måste vi först reda ut vad ett fotografi egentligen är.

Fotograf Mattias KarlssonAlla vet ju att en kamera skapar bilder som vi kallar fotografier, oavsett om det är en gammal analog kamera med film (glas eller plåt), en digitalkamera där bilden lagras på ett minneskort eller en mobilkamera där bilden sparar i molnet på internet.

Själva ordet fotografi kommer från grekiskan och kan översättas till ”att skriva/måla med ljus”.

För att skapa ett fotografi behöver vi först och främst ljus och sedan behöver vi ett ljuskänsligt material och underlag för att få bilden att fastna på ytan.

När du fotograferar analogt, släpper du helt enkelt in ljus ett ögonblick genom objektivet. Ljuset träffar den ljuskänsliga filmen och gör ett ljusavtryck. När sedan filmen framkallas i en kemisk process får man en negativ bild som sedan används för att kopiera själva ”fotografiet” dvs bilden på pappret.

Den här analoga tekniken har sedan många år digitaliserats. Istället för ljuskänslig film, bearbetar en bildsensor i digitalkameran ljus/mörker och objektet som fotograferas och sedan lagras på ett minneskort eller i molnlagring. 

Med tekniken kemigram (chemigram) så hoppar man över steget med negativet och kopieringen, och använder bara framkallningskemi (framkallare och fix) direkt på det ljuskänsliga pappret för att skapa bilder. 

Om du lägger ett löv eller en blomma på det ljuskänsliga pappret och sedan lägger det i solen, så blir det en avbild av föremålet på pappret dvs yta som fått mer och mindre ljus på sig, vilket skapar en bild, ett avtryck. På samma sätt som ett negativ från en kamera.


På liknande sätt fungerar Cyanotopi. Här är det en annan typ av ljuskänslig kemi som bestryks på det underlag som skabelysas. Resultatet av den processen blir blå bilder, därav namnet ”cyan”.

För mig är det här lika mycket ett fotografi som om bilden har skapats med en kamera som del i processen.

Fotografiet är produkt av en process, där kameran kan vara en pusselbit och ett verktyg, men behöver heller inte vara det.

I kursen Fotografins filosofi som jag läste på Karlstads Universitet ingick i kurslitteraturen flera böcker av bildkritiker som till exempel Susan Sontag, Roland Bartes och inte minst filosofen Vilèm Flusser, som alla var mycket kritisk till kameran och fotografiet som sanningsbärare och avbild av verkligheten. Blir du nyfiken kan du läsa mer om det i inlägget – Vad är ett fotografi?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close