Under några år har jag fotograferat en del med Polaroid-kameror och då framförallt med två modeller som heter SX-70 och SLR680.
Just modellen SX-70 (på bilden till vänster) som lanserades på 70-talet har bland annat använts av fotografer som Andy Warhol, David Hockney, Walker Evans och Ansel Adams.
Skillnaden mellan de här modellerna och de mer ”plastiga” är att de är en typ av systemkameror med glasoptik, med möjlighet att manuellt fokusera och styra exponeringen.
Senaste året har jag experimenterat en del med Polaroid-bilder och särskilt med en teknik som kallas för ”emulsion transfer/lift” eller ”Polaroid lift”.
Enkelt beskrivet handlar det om att lyfta emulsionen av bilden och fästa den på en annan yta till exempel papper eller glas. Själv brukar jag oftast lyfta till akvarellpapper som har en del struktur, men inte grovt.
Att göra lyften är ett pillrigt jobb som tar tid och kräver en hel del tålamod.
Men finns också en del utmaningar med den här processen, som ofta gör att man misslyckas med lyftet och bilden helt enkelt går sönder. Och då är själva originalet förstört och borta.
Framförallt vet jag aldrig hur bilden beter sig, då film från olika tillverkningsperioder och batchar beter sig olika. Det är också skillnad mellan färgfilm och svartvit film.
Tekniken handlar kort beskrivet om att klippa bort ramen från den exponerade Porlaroid-bilen, så att jag bara har kvar själva fotot utan ram. Bilden löser jag sedan upp och frigör från det ursprungliga underlaget. Emulsionen ”svävar” i vattnet innan jag fäster den på akvarellpapper (eller annat underlag) och med hjälp av mjuka penslar får den på plats med den känsla jag vill att den ska ha på pappret.
Med samma teknik har jag också gjort ”lyftet” på glas, vilket blir fint. Lite mer jobb då glaset är hårt och inte följsamt som papper.
Polaroid-bilder är speciella och har ett unikt uttryck, som man antingen uppskattar eller inte gillar alls.
Tjusningen är såklart att bilden kommer ut direkt och är helt framkallad efter några minuter.
Att sedan ta bilden vidare och experimentera och kanske manipulera bilder är både roligt och kreativt. Och det finns massor av olika tekniker och processer att jobba med.
Så om du är intresserad och har en kamera, är det bara att sätta igång och dyka in i Polarodiens fantastiska bildvärld.
Eller ja, saken är ju att varje kassett med 8 Polaroid-bilder kostar drygt 200:-, så det kostar en del och de misslyckade försöken svider en del i både själen och på kontot.
En reaktion till “Emulsion lift”