Utsnittet – En bit av bilden


Utsnittet är hel enkelt en del av ursprungsbilden, som sedan blir sin egen bild.

I helgen var jag ute och tog en morgonpromenad och upptäckte då den vackra morgondaggen i gräset, som när solen träffade de små runda vattendropparna skapade ett hav med glittrande diamanter.

Jag äger inget macro-objektiv så det fick helt enkelt bli att fota med mitt fasta nikon 50 mm 1,8 f, som har en förmåga att skapa en vacker bokeh.

Så här ser originalbilden ut som jag tog liggande i gräset, helt orörd direkt ur kameran.

Orginabild morgondagg

Bilden i sig är som helhet vacker, men förstorar man och kommer närmare så blir det en helt annan bild. Det var däremot inte helt enkelt att hitta ett utsnitt i en passande form, då det också finns en hel del störande små detaljer i bilden.

I den första bilden nedan är ett utsnitt ungefär i mitten på bilden i det ljusa partiet där solen bryter igenom. Jag har sedan dragit upp de blåa färgtonerna och ökat kontrasten lite.

Men eftersom det blir ett så litet utsnitt från den hela bilden blir det ganska låg upplösning och därmed känns bilden lite brusig och nästan tecknad i sitt utseende.

Morgondagg bild 1

Den andra bilden är ett utsnitt lite mer till vänster om det ljusa partiet där några högre grässtrå sticker upp. I en här bilden minskade jag konstrasten en aning, ökade ljuset, drog ner mättnaden och drog nyansen åt den lila färgtonen.

En ganska annorlunda bild mot den ovan, men också ett utsnitt från samma bild som ändå bildar sin egen helhet och uttryck.

Morgondagg bild 2

Avslutningsvis har jag tagit ett större utsnitt från mitten av bilden, och konverterat det till svartvitt, dragit nyansen svagt åt blågrön ton och ökad kontrasten. Det blir minst sagt en annan typ av bild jämfört med de tvåutsnitten ovan.

Morgondagg bild 3

Vad vill jag säga med det här då?

Ja, egentligen är det väl lite mer ett konstaterande för mig själv att utsnittet i en bild är väldigt viktigt och att det verkligen lönar sig att lägga tid på att leta efter ett utsnitt som ger en bra magkänsla, och att kan finnas flera bilder i en bild som själva kan bli sin egen bild och helhet.

Låter det vettigt?

En reaktion till “Utsnittet – En bit av bilden

  1. ni är helt efterblivna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close