Kolmården – En utmaning i svartvitt


Gibbon

DubbelZebra

Älg i Björken

Giraffer

Tiger

Pingvin

Delfiner

Ett av semesterns stora höjdpunkter och mål för familjen är nu avklarat och vi fick en superfin dag tillsammans i Kolmården djurpark.

Men en sak är säker: att fotografera djur är minst sagt inte det lättaste fotouppdraget man kan ge sig på!

Det går liksom inte tala om för en giraff, apa eller zebra att vända sig om eller ta några steg till höger….i vilket fall som helst lyssnade dom inte på mina önskemål.

Så att skapa bilden krävs mer av mig som håller i kameran, som måste anpassa mig till förutsättningar och omständigheter som gäller ”här och nu”.

Visst kan man göra det enkelt för sig genom att inte problimatisera och istället köra autoläge, centrera elefanten i sökaren, fokuser och trycka av. Risken är då stor att det blir en ”vanlig” djurbild bland alla andra i högen djurbilder och frågan är hur många gånger kommer du att kolla på den bilden?

Eftersom jag var i djurparken med mina döttrar och inte ville att fotograferandet skulle  ha någon större inverkan (än vanligt) för familjen, så var ”tid” för fotande en bristvara.

Tid och tålamod förstår jag är A och O när det gäller att fånga ögonblick på djurens villkor och naturligtvis en ännu större utmaning ute i naturen på djurens hemmaplan, och inte innanför ett staket med namnskylt och stamtavla om Gorillan ”Enzo”….å andra sidan finns det en miljon andra störande objekt som indirekt förstör bilden i en djurpark.

Mina redskap för att försöka få till några spännande bilder den här dagen fick bli: vinklar, fokus, ljus, tajming, samt att hitta bra kompostioner på djurens villkor.

Sä här tänkte jag runt bilderna ovan:

1. Översta bilden ställde jag mig i en vinkel och gick ner på knä för att få Gibbonapor och träd frilagt mot himlen, och i kombination med lite överexponering så blev det en riktigt bra bild (med tanke på förutsättningar runt omkring).

2. Med lite tur och tajmning ställde sig de här zebrorna spegelvänt mot varandra och skapade själva en fin bild och komposition med sjön som bakgrund. I det bästa världar hade stenen bakom vänstra zebran inte funnits.

3. Älgen i trädet krävde en del tajmning och förberedelser då vi åkte linbana när jag tog bilden, men jag såg att vi närmade oss ett träd och insåg att en möjlig bild skulle dyka upp med björken som förgrund. Blev förvånansvärt bra med tanke på omständigheter!

4. Här gillar jag bara giraffernas fina naturliga mönster. Att de just ställt sig tillsammans för att äta från olika håll skapar en bra komposition, men bilden känns lite obalanserda. En ok bild, men det finns flera saker och omständigheter som skulle kunna vara bättre.

5. Den dykande pingvinen är verkligen en ögonblicksbild som handlar mer om tur än skicklighet, men jag gillar den mycket. Framför allt är det skuggor och reflexer av människor som tittar i det gigantiska ”Brådjupet” och utsnittet på pingvinen som sveper förbi i full fart.

6. Tog massor av bilder på tigrar, men när sedan en av tigrarna ger sig ut och simmar precis rakt nedanför så dyker bilden upp. Kameran är redo och det är bara att trycka av!

7. Delfinshowen är en utmaning i sig, då min Nikon D80 inte är någon monsterkamera i dåliga ljusförhållanden men jag tycker ändå det här blev en ganska OK bild. Showen närmar sig slutet och jag känner på mig att delfinerna ska hoppa upp och tacka för sig…och det gjorde dom. 

Kolmården är en fantastisk fin djurpark och ett äventyr för hela familjen. Har du med dig kameran blir det ännu mer spännande och jag kan lova dig en rejäl utmaning.

All respekt till er fotografer som tillbringar er tid i skog och natur för att fånga magiska ögonblick med kameran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close