Flickr Explore – vad är det?


Använder du tjänsten och communityn Flickr  för att lagra och dela med dig av dina foton (och filmer) till släkt, vänner och andra fotointresserade runt om i världen?

Då kanske du också har funderat på vad Explore är för något.

Explore frontpage

Av de hundratusentals bilder som laddas upp varje dag, väljer Flickr  själva ut 500 bilder som av olika anledningar anses vara extra ”intressanta”.

De här bilderna kallar Flickr för Explore och lyfts då fram i en speciell grupp som får extra mycket fokus på sig och blir lite som att hamna i finrummet för en dag, med andra ord ett bra ”skyltfönster” om du vill visa upp din bild för en större publik än du normalt har.

Kriterierna för vilka bilder som Flickr anser vara ”intressanta” är lika hemlig som receptet för Coca Cola eller algoritmen för att hamna överst i en Googlesökning.

Saker som Flickr lyfter fram som centrala delar i utsökningen för en Explore-bild och vad som gör den ”intressant” (eller inte) är:

  • Varifrån besökarna som tittar på bilden kommer från
  • Vilka personer som kommenterar bilden (förmodligen utifrån hur betydelsefulla/populära de är på flickr) och
  • När de lämnar kommentaren (förmodligen utifrån hur fort efter publicering som kommentaren lämnas),
  • Vilka personer som markerar den som favorit
  • Vilka taggar bilden har
  • och ännu fler ”hemliga” kriterier som också Flickr förändrar löpande…

…så att ingen ska kunna hitta receptet och formeln för Explore.

Det viktigaste faktum när det gäller Explore är att det egentligen inte handlar om att din bild är bättre än någon annans, utan istället att dina besökare och fotovänner kommenterat din bild på rätt sätt och tillräckligt fort enligt Flickrs egna regelbok och formel.  

Vad händer när en bild klassas som intressant och lyfts fram som Explore?

Besök, favoritstjärnor och kommentarer! Explore innebär att besökarna kommer att strömma till och det kommer att regna favoritstjärnor och  kommentarer i form av ”Great shot!”, ”Amazing”, ”Nice capture” etc

Med tanke på att bilden inte blivit utvald för bildens eller motivet skull, utan på det genomslaget bilden fått av de som sett den, gäller det att ta rampljuset och ryggdunkarna för vad det är.

Men jag förnekar inte på något sätt att själv blir glad om en bild som jag laddat upp på Flickr väljs ut som ”intressant” och hamnar på Explore….det ger i varje fall mitt självförtroende en puff i rätt riktning.

När en av mina bilder nyligen valdes ut och dessutom blev en Explore Frontpage (topp 20-rankad av Flickr) så kan du själv se vad som hände med besöksstatistiken på mitt konto. Normalt sett puttrar det på med ca 50 besök per dag och så Explore-dagen

BAM! 2.000 besök på en dag!

Explore statistik

Hur får man då sin bild klassad som Explore?

Visst går det säkert att räkna ut vilken tidpunkt och vilka grupper som är bäst att ladda upp bilder i, utifån störts möjlighet att få snabbast och flest kommentarer av rätt typ av besökare i hopp om att få en Explore-bild.

Då tycker jag personligen att man förlorat sig lite väl mycket i jakten på lite uddlös bekräftelse och flyttat bort för mycket fokus från själva fotograferingen. Själv ser jag Explore som en jättekul extra bonus de få gånger det händer och har endast mina fotovänner att tack för dessa tillfällen.

Ett riktigt bra tips jag kan ge som också är fantastiskt roligt och utvecklande, är att gå med i fotogruppen ”Fotosöndag” – Ett tema varje vecka och egen fri tolkning.

Fotosöndag

Innan jag gick med i fotogruppen fotosöndag hade jag aldrig fått någon av mina bilder till Explore, nu har jag haft flera stycken. Tack vare mina fotovänner på fotosöndag!

Så om du hänger med oss i fotosöndag ökar dina chanser till en Explore-bild, om det nu är något du strävar efter eller tycker skulle vara roligt.

Har du haft en Explore-bild? eller är det helt enkelt en icke-fråga för dig?

2 reaktioner till “Flickr Explore – vad är det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close