Ett litet hål till en stor världVälkommen till Le Rouges värld!

Le Rouge är en pinnhålskamera, vilket innebär att den saknar objektiv och har istället bara ett litet hål för att fånga och skapa bilden. Pinnhålskameran ses som en alternativ process inom fotografin.

Bilderna här är alla tagna på frihand och med en slutartid på allt mellan 2-6 sekunder. Det blir då såklart en del rörelseoskärpa, vilket jag gillar och skapar en lite drömsk känsla i bilderna.

Kameran i sig är både snygg och mycket enkel i sin konstruktion med sin röda klädsel och helt byggd i trä, där en lucka fungerar som slutare för att knäppa en bild. Den här modellen är gjord för 35mm film, och jag använder TriX 400 film.

Kameran är helt manuell och för att ta en bild öppnar och stänger jag luckan framför det lilla hålet. Luckan har jag öppen i ett antal sekunder utifrån omgivningens ljusförhållande, så att den blir rätt exponerad.

Och visst levererar den här kameran riktigt fina bilder, som jag också lyckats exponera på ett bra sätt. I fler fall än jag räknat med.

Vid ån - Le Rouge
Naturligtvis går det enkelt att bygga sin egen pinnhålskamera, genom att använda en ljustät kartong eller burk. Det kluriga som jag själv har upplevt med egna byggen, är att få till rätt storlek för det lilla hålet på ett bra sätt.

Det finns massor av information på nätet och i Sverige är Lena Källberg en välkänd profil inom genren pinnhålfotografering. På hennes webbsida pinhole.se kan du hitta massor av inspiration och tips.

Björk - Le Rouge

 

2 reaktioner till “Ett litet hål till en stor värld

    1. Tack Yolanda! Kameran gör att bilderna blir lite speciella och jag gillar dom också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close