Om en bild – Richard Billingham


Richard Billingham - Mother Liz with a jigsaw (from Ray´s a laugh)Det här är en bild från boken ”The Photobook” som är tagen av fotografen Richard Billingham

När jag bläddrar i boken är det här en bild som får mig att stanna upp.

Frågan är vad det är som gör att den här bilden sticker ut bland andra bilderna och tilltalar mig?

Utan att lägga någon vikt vid historien bakom bilden, så fastnar jag för flera olika delar och detaljer som berör mig på olika sätt.

Det jag ser rent konktret är en ensam kvinna sitta djupt försjunken med ett pussel. Båda hennes armar är tatuerade och hon är klädd i en smaklös blommig klänning som smälter ihop med de osorterade pusselbitarna hon har i en låda i sitt knä. Framför henne på bordet där pusslet börjar växa fram ligger ett skrynkligt ciggpaket och ett glas med någon dryck i.

Från de här sakerna och omständigheterna målar jag själv upp min tolkning om en ensam kvinna som på olika sätt är märkt av livet. Hon bor kanske i ett öststatsland och hon lever i en samhällsklass och miljö som speglas med ekonomiska problem, arbetslöshet, sjukdom och kanske missbruk.

Kaoset av de olagda pusselbitar, hennes kropphållning och frånvaron eller snarare djupa närvaron i pusslandet kanske är ett uttryck och ett försök att laga ett brokigt liv bakom sig och att hitta svar genom att hitta de rätta bitarna i hopp om en lösning och en större helhet….eller är det bara en flykt in i ett mentalt tillstånd där hon för en stund kan släppa de vardagliga bekymmren?

Allt det här låter väldigt fördomsfullt, naivt, hårt och dömmande?! Vilket det också är och det avslöjar förmodligen lika mycket om mig själv som person, som om personen på bilden. Och för mig är det precis det här bildseende handlar om. Att jag som tittar på en bild gör min egen tolkning och sanning av det som visuellt kommuniceras i en mix av egen kunskap, erfarenhet och fantasi.

Det viktiga i det här resonemanget är att min tolkningen inte alls behöver stämma överens med sanningen och verkligheten som fotografen vill kommunicera, utan att det är mitt sätt att läsa av bilden. 

Bilden är en del av fotoboken ”Ray´s A laugh” som innehåller en serie bilder som fotografen tagit i sitt hem med en alkoholiserade pappa (Ray) och en kedjerökande mamma (Liz) som är besatt av pussel. Det är minsann ingen vacker och bildskön avbild på sin familj och sina föräldrar, men den är äkta och den visar också personligheter och individer som går igenom bilden och når fram till betraktaren.

Och det är just därför jag stannar upp – bilden känns äkta och den berör mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close