Miljonprogrammet


KronoparkenMin tolkning av tema ”Hus” för Fotosöndag blir ett av de många hyreshusen i bostadsområdet Kronoparken i Karlstad.

För mig var det här en självklar tolkning som jag direkt visste att jag skulle använda för det här temat. Kanske inte rent bildmässigt, men dokumentärt och vad den här bostadsområdena representerar.

Bostadsområdet Kronoparken planeraderades redan i mitten på 60-talet och började byggas upp i början av 70-talet som en del av miljonprogrammet.

Tanken var att det inte skulle bli ett nytt Tensta med hög andel boenden med utländsk härkomst, vilket precis var det som det reslutatet i.

Även om Universitetet och studentboenden har tagit plats i området är det ett invandrartätt område i Karlstad. Idag bor ca 8.000 personer i bostadsområdet och stadsdelen Kronoparken, som ligger 7 km från Karlstads centrum.

Vad är miljonprogrammet?
I den bostadbrist som rådde behövdes det snabbt, effektivt och ekonomiskt byggas upp nya bostadsområden och 1965 beslutade riksdagen att en miljon lägenheter skulle byggas kommande 10-års period, därav namnet ”Miljonprogrammet”.

Under 10-års perioden byggdes drygt miljonen bostäder och de representerar idag 25% av Sveriges bebyggelse. På några platser i landet där utflyttning är stor, rivs nu delar av de här fastighetsbestånden.

Under min uppväxt på 70-talet bodde jag i följande områden som omfattas av miljonprogrammet; Skrantahöjden i Karlskoga och Stenstaliden i Kristinehamn.

Har du bott i ett bostadsområde sprunget ur miljonprogrammet?

3 reaktioner till “Miljonprogrammet

 1. Kul inlägg!
  Jag har bott på tre olika adresser på Kronoparken åren 1979-80, 1997-2003, 1998 skrev jag mitt examensarbete i kulturvetenskap ”Kultur och identitet i Kronoparken”! Visste du att man utlyste en arkitekttävling, med vissa premisser varav en var ”rationella produktionsmetoder”? Eller att Orrholmen INTE är ett miljonprojekt?
  En intressant infallsvinkel som jag hittade under arbetet var, att om man lägger en kartbild av Krp över centrala Karlstad, där Krp Centrum ligger på Stora Torget så inser man hur stort det är!
  Glädjande är, att Kronoparken expanderar, i Karlstad behöver man inte riva sina miljonprojekt 🙂
  //Inger

  1. Tack för kommentaren Inger!
   Vilket spännande och intressant examensarbete! Hade ingen aning om arkitetktävlingen 🙂 Jaha….eller nähä! Jag var övertygad om att Orrholmen omfattades av miljonprogrammet, men det kanske byggdes efter den här perioden? Ja, Kronoparken är verkligen stort och det växer på ett positivt sätt! /Mattias

 2. Jonas Bergkvist maj 29, 2012 — 1:25 e m

  Jag hade gärna sett fler bilder från Kronoparken, Orrholmen också, för den delen! Skulle du kunna förklara hur du menar när du säger att tanken var att det inte skulle bli ”ett nytt Tensta” med många invandrare? Och varför skulle det vara icke önskvärt? Tror inte man talade om att undvika att likna Tensta ur det hänseendet då Kronoparken byggdes eftersom varken utbyggnaden där var färdig än eller befolkningen av samma struktur som idag.

  Precis som du har jag bott på Skrantahöjden en period (fast det byggdes tidigare än miljonprogrammet) och bor just nu i Rosengård, Malmö, där jag trivs bra.

  Hade gärna läst Ingers examensarbete!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close