Brons i fototävlingen Grand Prix 2012


Omslag Kamera & BildFototidningen Kamera & Bild ligger på hallgolvet när jag kommer hem från jobbet.

Härligt! Det är lite av en hödjpunkt varje månad att få slita av plasten runt tidningen och låta sig inspireras av de olika reportagen och artiklarna i tidningen.

Sätter på en kaffehurra och i väntan på att kaffet ska bli klart läser jag  omsorgsfullt det fina reportaget om den fantastiske fotografen Christer Strömholm…åh, jag måste bara åka till Fotografiska i Stockholm för att se utställningen ”CHR” i höst.

Läs gärna också DN:s recension om utställningen på Fotografiska, som lyfter fram och placerar Christer som en av 1900-talets stora konstnärer.

Häller upp kaffet som blivit klart och fortsätter att kolla in bilder i fototävlingen ”Grand Prix 2012”- Det är en surealistisk känsla och hjärtat slår dubbla slag när jag vänder sida och ser att min bild blivit publicerad i tidningen och dessutom blivit poängsatt och fått utmärkelsen brons av fotografen och domaren Tommy Ingberg. Wow!

Fototidningen Kamera & Bild

Grand Prix 2012 är en fototävling som arrangeras av fototidningen Kamera & Bild. Den pågår under hela året och är uppdelad i 10 etapper. En ny domare för varje omgång väljer ut sina favoriter och bedömer 10 bidrag med guld, silver, brons och hedersomnämnande (…och 10 st som ”nästan nådde fram”).

Utan teman blir mitt jobb istället att läsa på om fotografen och försöka lista ut vad han/hon visuellt kan tänkas tilltalas av för att fånga intresse och sticka ut i mängden, men ändå våga hålla mig kvar vid min personlighet och bildspråk.

Grand Prix 2012

Domare för etapp 8 är fotografen Tommy Ingberg. En mycket duktig fotograf som i sin portfolie bjuder på häftiga surrealistiska bilder i svartvita toner och fantasifulla kompositioner, som osökt för mina tankar till den surrealistiske mästaren Salvador Dali. Gör ett besök på Tommy Ingbergs webbplats och låt dig inspireras!

Inför varje deadline att skicka in bidragen så genomförs en intervju med domaren, som ett sätt att lära ”känna” vad han/hon gillar och tilltalas av för typ av bilder. Den här meningen tog jag fasta på i intervjun och låg också till grund för mitt bildval;  ”Som domare i Grand Prix vill han se bilder med starka uttryck och som är öppna för tolkning” (här kan du läsa hela intervjun) .

Det här var mitt bidrag som fick brons och 20 poäng av Tommy Ingberg med motiveringen:
”Med den här bilden är det svårt att sätta ord på vad det är som drar. Det är någonting med blicken, och fascinationen över något. Det är inte självklart vad det är som pågår.”

Det lilla ljus jag har

Jag blir så glad över de orden, för det är den känslan jag vill att bilden och kompositionen ska förmedla. En öppen bild med möjlighet att väga in sina egna tolkningar om vad som händer och vad som modellen facineras av.

Bilden tog jag som en tolkning av tema ”Kraft” till Fotosöndag under hösten 2010.

Naturligtvis är jag mycket glad och stolt över den här utmärkelsen…det ger så himla mycket pepp!

Tidigare i år (omgång 1) fick jag ett Hedersomnämnande i tävlingen för bilden ”The Ladies Bench” av fotografen Sima Korenivski, och 2011 lyckades jag med bedriften att i en av omgångarna få utmärkelsen Silver för bilden ”Fågelmannen” av fotografen Björn Lindberg.

5 reaktioner till “Brons i fototävlingen Grand Prix 2012

  1. Gratulerar!
    Har inte hunnit slå upp tidningen än, men den ligger på mitt köksbord och väntar.

    Känner igen din bild. Du har kanske haft den i bloggen tidigare – eller så var det i Kamera&Bild jag sett den förut.

    1. Tack Susanne! Ja, det stämmer. Bilden skickade jag in som ett bidrag till en tidigare omgång i fototävlingen…dock utan resultat. Jag tog den ursprungligen som en bildtolkning till tema ”Kraft” för Fotosöndag, som jag också bloggat om. Det var för övrigt ett mycket bra nummer av Kamera & Bild med fint reportage om den fantastiska fotografen Christer Strömholm och även ett porträtt med frilansfotografen Kamilla Kraczkowski.

  2. Vad roligt för dig! 🙂 Gillar alla tre bilderna som du fått med i Kamera & Bild nu när jag sett dem. Den tidskriften har jag för övrigt missat av någon anledning!

    1. Tack Lotta! Ja det är enorm pepp att få en bild publicerad och bedömd på det här sättet, även om det är väldigt subjektivt. Jag kan verkligen rekommendera fototidningen ”Kamera & Bild”, även om den kostar en slant. Senaste numret var riktigt bra och innehöll flera bra reportage…och så råkade ju min bild vara publicerad 🙂 Ha en fin söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close