”Lost Freedom” är min tolkning till tema ”Frihet” för Fotosöndag (finns också på mitt flickr-konto).
Det är en öppen bild och du avgör själv hur du gör din tolkning.
Bara tanken av att bli frihetsberövad och inlåst i en fängelsecell skapar skräck och ångest hos mig.
Först hade jag tänkt att bygga min tolkning runt frihet i naturen och en vacker naturbild med öppna landskap i Värmland, men så började jag tänka tvärt om och gick istället mot att visuellt försöka tolka förlorad frihet.
Fängelse är en typ av frihetsberövande, där den dömde (efter dom) låses in under en viss tid.
I Sverig kallas numera fängelse för anstalt och de är uppdelade i säkerhetsklasser från A till E, där A är den högsta säkerhetsklassen (som finns på Kumla och Hall).
Bilderna som jag tagit för det här blogginlägget är från Karlstads gamla fängelse (som upphörde 198), där det i källaren bland de gamla isoleringscellerna har skapats ett litet museum om fängelsets historia.
Rymningsverktyg som beslagtagits och som nu visas upp på muséet.
En rejäl fotboja som den såg ut förr i tiden.
Många lås finns det i ett fängelse….hmm men det här skulle nog gå att dyrka upp?!
På väg in till en av isoleringscellerna i gamla fängelset i Karlstad, som omges av rejält tjocka väggar.
Fängelset i Karlstad var ett av de första svenska cellfängelserna när det invigdes 1847. I de 91 cellerna har det förvarats tusentals fångar under de 121 år som fängelset var i funktion. Fängelseverksamheten upphörde 1968 men i källaren finns det numera ett intressant museum, där du kan se isoleringsceller från olika tidsperioder.
Uppgifterna är hämtade från Wikipedia och Varmland.se
Som en liten notis kan jag nämna att tiden mellan fängelse och hotell så rollade nån ”Frige Rudolf Hess” med meterhöga bokstäver på muren. Och vad jag har hört så var texten kvar i flera år 🙂