Publicerad i Nordiska Museets årsbok


I våras när jag satt på en halvdagskonferens fick jag plötsligt ett mail från Nordiska Museet, som bad mig att ringa upp angående ett foto som de hittat på min blogg och nu ville använda i en bok som de höll på att arbeta med.

Vad, hur, vilken bild?  Vad handlar boken om? Och Nordiska Museet! Wow!

Naturligtvis blev jag mycket glad och stolt av frågan, men också pirrig och fylld av förväntan.

Privat
Bilden de hade hittat var  ”Bakom persiennerna”.

Ett självporträtt och min högst personliga tolkning som jag skapade och fotogragerat till Fotosöndag för tema ”Privat” hösten 2012.

De letade efter bilder för ett kapitel om ”Persienner” och tyckte att min bild var intressant och passande, då den också skiljde sig i sitt utryck och komposition från de mer vanliga persiennbilderna.

Och boken de jobbade med och ville använda min bild till var Nordiska Museets årsbok med tema ”Bygga och bo” (som du kan läsa mer om längst ner i blogginlägget).

"Bygga och bo" - Persienner Nordiska Museets årsbokUppslaget med min bild ”Bakom persiennerna” publicerad i Nordiska Museets årsbok ”Bygga och bo”.

Ja, det känns fantastiskt roligt och häftigt att se en av sina egna bilder i boken, och även hedrande att få vara en liten del av den.

Nordiska Museet är Sveriges största kulturhistoriska museum. Här visas svenska trender och traditioner i utställningar om hem och bostad, kläder och mode samt seder och bruk.

”Bygga och bo” är en bok som handlar om bostaden och hemmet, och betydelsen den har på oss människor, hur vi förhåller oss till den och hur den påverkar oss i livet och genom livet utifrån olika tidsperspektiv.

Så här står det om boken (och på bokens baksida):

”BostadBokomslag Nordiska Museet "Bygga och Bo"en är för många en självklarhet, en grund i tillvaron, en utgångspunkt för livet. Bostaden ses som en mänsklig rättighet som ganska få frivilligt avstår ifrån. Men ett hem kan ibland vara en ouppnåelig dröm. Hemmet, både som tanke och realitet, har länge stått i samhällets centrum. Ändå tycks hemmets betydelse bara öka. När vi säger att bostaden är ett hem fyller vi den med moraliska och estetiska värderingar. En plats att vara sig själv, ett område att styra och bestämma över, en fristad för fantasi och skapande, materialiserad trygghet och identitet. Så kan dagens hem beskrivas och tolkas”.

Bygga och bo lyfter fram boendet som process och aktivitet med olika och ofta ojämlika förutsättningar. Bokens bas är föremål, arkivmaterial och kunskap samlad i Nordiska museet. Ett femtontal författare, de flesta med nära anknytning till Nordiska museet och Skansen, skriver om hem och bostadsmiljöer från många tider och på många platser.

Boken är nu utgiven hösten 2013 av Nordiska Museets förlag.

3 reaktioner till “Publicerad i Nordiska Museets årsbok

  1. Men så roligt! Grattis! Kul och snygg bild också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close