”Robert Frank är en av vår tids främsta bildskapare”


Robert Frank - The Amircans

”Robert Frank är en av vår tids främsta bildskapare” så lyder en del av motiveringen när Robert Frank 1996 tilldelades Hasselbladspriset.

Robert Frank på Fotografiska Muséet 2014

I mitten på femtiotalet fick den schweiziske fotografen Robert Frank ett stipendium som han förvaltade genom att dokumentera den amerikanska medborgarens vardag, en resa som till slut resulterade i hela 27.000 bilder.  83 av fotografierna publicerades i fotoboken  ”The Americans”, en av  1900-talets mest inflytelserika fotoböcker, som också gjort stort intryck på mig.

Robert Frank på Fotografiska muséet 2014

När jag såg att Robert Frank skulle ha en utställning på Fotografiska muséet i Stockholm fanns inget alternativ än att åka dit och uppleva bilderna på plats i den fina atmosfär som muséet erbjuder.

The Doors of Perception

Och visst förgylldes resan och upplevelsen på Fotografiska blev både större och roligare när jag fick dela den med min Anna.

Robert Frank på Fotografiska muséet 2014

Gatubilderna från The Americans är verkligen riktigt bra och visar upp en motreaktion till medias ytliga bild av det amerikanska samhället, vilket på flera sätt känns aktuell även idag.

Robert Frank på Fotografiska Muséet 2014

”London Street” av Robert Frank från 1951

Visst finns det fler fantastiska bilder än de från fotoprojektet The Americans, och jag gillar både bilderna fångade på gatorna i London ifrån början på 50-talet och även fotografierna från Paris.

Robert Frank på Fotografiska muséet 2014

”Marily Dead” av Robert Frank från 1962

I slutet på 50-talet och under 60-talet avtog stillbildsfotograferingen och Robert Frank började  ägna sig mer och mer åt filmskapandet.

Robert Frank på Fotofgrafiska muséet 2014

”Jagger” av Robert Frank

1972 gjorde Robert Frank filmdokumentären Cocksucker Blues när han följde med The Rolling Stones på turné som var kantad med droger och sex. Filmen släpptes aldrig upp på biograferna då bandet insåg att filmen innehöll för mycket olagliga inslag som skulle kunna få dom portade från USA. Filmen gick aldrig upp på biograferna och saken hamnade i domstol som slutade med att filmen fick visas fyra gånger per år, men då endast med Robert närvaro. Nu får filmen och delar av filmen att hitta på You Tube. Det är även Robert som tagit bilden som pryder konvolutet på klassiska stones-albumet Exile on Main St.

Utsikt Fotografiska Muséet

Så en grå och kylig onsdag i april tillbringade vi en eftermiddag på Fotografiska med fokus på utställningen med Robert Frank (och Roger Ballen).

Visst var det en fantastisk upplevelse att få se de här klassiska fotografierna, men jag hade personligen sett fler av det bästa och mindre bredd.

Nu sträckte sig den här utställningen över hela Robert Franks yrkesverksamma liv, vilket för mig blev lite spretigt och ojämnt.

Har du möjligt att se utställningen av kanske vår tids störste dokumentär- och gatufografer så ska du göra ett besök på Fotografiska Muséet innan den 18:e maj.

Fotografiska Muséet 2014

När vi lämnade muséet kunde jag inte låta bli att ta bilden på damen som sitter med sin stickning, bredvid den unge mannen som kollar in något på sin telefon.

En härlig dag på Fotografiska! Inspirerade och fulla med intryck tog vi en promenad över söder med lite shopping och mat, innan vi tog tåget hem tillbaka till Karlstad och Olivia som inte kunde följa med på den här dagsturen….kanske nästa gång.

En reaktion till “”Robert Frank är en av vår tids främsta bildskapare”

  1. Å vad jag blir sugen på att åka till sthlm och se den här utställningen efter att ha läst det du skrivit, Tyvärr är det nog inte görbart, för kort tid kvar! Men tack för att du delade lite av ditt utställningsbesök! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close