Elliott Erwitt 100+1 på Fotografiska museet


Elliott Erwitt
Stockholmshelg = besök på Fotografiska museet, sån är regeln!

Så besöket på Fotografiska var en naturlig del av vår helg i Stockholm och dessutom med en riktigt bra tajmningen då utställningen med Elliott Erwitt precis slagit upp dörrarna.

Fotografiska visar 6 dec-2 mars 2014 utställningen 100+1 med bilder fångade av Elliott Erwitt , en av världens stora porträtt- och dokumentärfotografer.

Exif_JPEG_PICTURE
Utställningen bjuder på en tidsresa i bilder som sträcker sig över fotografens karriär med start i början av 50-talet som landar i nutid.

Elliott Erwitt - Marilyn Monroe
Elliott Erwitt har fotat porträtt på många kända personer så som Richard Nixon, Fidel Castro, Che Guevera, Marilyn Monroe, Andy Warhol med flera.

Exif_JPEG_PICTURE
Själv gillar jag hans förmåga att se och fånga ögonblicken som blandar komopositionen med ett humoristiskt inslag, bilder som hela tiden finns runt om oss, men som de flesta bara går förbi utan att ens reflektera.

Exif_JPEG_PICTURE
Hundarna är något av hans signum som ofta förekommer i många av bildernas komposition med ett humoristisk inslag, vilket också har varit temat för både utställningar och fotoböcker.

Exif_JPEG_PICTURE
”This is not a book of dog pictures but of dogs in pictures” säger Elliott själv om fotoboken ”Dogs Dog” med 500 svarvita bilder, där hundar är en del av kompositionen.

Exif_JPEG_PICTURE
Nakna människor i kompositionerna på olika sätt är också något som återkommer i flera bilder, och den här bilden ställer minst sagt en hel del frågor med ett leende på läpparna…precis som damerna på bilden har.

Som en liten summering tycker jag att det var en sevärd utställning som visar en bredd i både bilder och tidsperspektiv med en av vår tids stora fotografer. Som jag tidigare också varit inne på så gillar jag verkligen ögonblicksbilderna med de humoristiska kompositionerna, som gjorde mig både glad och inspirerad över förmågan att se, hitta och hinna fånga de här bilderna på det sätt som Elliott Erwitt gör.

Så har du möjlighet att se utställningen, tycker jag att du ska göra det!

Att vi fick se utställningen ”You and Me” med porträttbilder av Inta Ruka var också en fin bonus, då det var sista helgen den hängde här på Fotografiska.

Exif_JPEG_PICTURE

För mig blev Inta Ruka först bekant som fotograf när jag såg den mycket bra och intressanta dokumentärfilmen ”Fotografen från Riga”, som jag verkligen kan rekommendera dig att se.

Hela utställningen bygger på en mängd porträttbilder som hon fotat analogt med sin Rolliflex-kamera på stativ och där hon hela tiden jobbar med befintligt ljus.

Exif_JPEG_PICTURE
Min favoritbild i utställningen

Porträtten avbildar ofta äldre människor i sitt hemland, där hon i möten med människorna har byggt relationer, fått livshistorier berättade och i förtroende dokumenterat personen med stor respekt och på ett sätt som ska berätta mer än att skapa medlidande ur ett social samhällsperspektiv.

För mig når bilderna och porträtten inte riktigt fram och fångar mig på det sätt som jag hade hoppats på. Det är många bilder och det blir kanse lite för mycket att ta in samtidigt, det kan också bero på min ovana, kanske min okunskap, jag vet inte!

Men visst är det en stor samling med finstämda porträtt där hon använder och utnyttjar ljuset fantastisk fint, och jag kan känna lugnet i bilderna.

Så jag är glad att jag hann se utställningen innan den stängde, vilket den gjorde dagen efter vi var där.

Avslutningsvis hann vi också besöka utställningen ”Secrets” med bilder av den erkände modefotografen Paolo Roversi där de välkände modehusen och modetidningar stått på rad för att anlita honom.

Exif_JPEG_PICTURE

Det var en utställning med många, många bilder på nakna unga modeller, som kändes repetativa i sin komposition och uttryck, en utställning som inte intresserade eller tilltalade mig alls.

Exif_JPEG_PICTURE

Min känslan var att det snabbt blev tråkigt och det gick fort att vandra igenom utställningshallen…men det går ju inte att tycka om allt bara för det är foto!

Vi hade en fin, intressant och inspirerande dag på Fotografiska museet i Stockholm där utställningen med Elliott Erwitt lyste som den klart starkaste stjärnan på fotohimlen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close