National Geographic 125 år – En fotografisk äventyrsresa


EntreVärmlandsMuseum_NG125_Election_webb_DSC_1512

I helgen öppnade Värmlands Museum upp dörrarna till fotoutställningen- National Geograpic 125 år.

Museet i Karlstad är det enda i Sverige som visar upp jubileumsutställning med över 100 fotografier från National Geograpics bildarkiv, som för övrigt innehåller åtta miljoner bilder!

Besöket är lika mycket en äventyrsresa som en fotoutställning med storslagna bilder och fantastiska ögonblick som fångats med kameran.

Utställningen är uppbyggd i sektioner med olika teman som tar mig genom en historisk expedition över 125 år, där jag dyker ner i havets djup, bestiger bergstoppar, åker upp i rymden, in i regnskogen och ut i öknen. Möter människor och djur längs resan och får bekanta mig med olika kulturer och religioner, ser hur samhället förändrat över tid och hur vi människor påverkar vår omgivning och klimat. Det handlar om dåtid, nutid och framtid, natur och vetenskap, samhälle och politik….och massor mer!

Framför allt sänder hela utställningen en stark påminnelse om att vi måste förvalta ta hand om jorden vi lever på!

Det finns en folder som guidar mig genom bilderna och berättar kort om fotografierna, men det är svårt att ta in och greppa allt på en gång, så det här besöket blir mer ett första möte för känna lite på omfattningen.

Som tur är pågår utställningen ändra fram till 17 maj 2015, så jag har tid på mig att komma tillbaka fler gånger och det ska jag naturligtvis.

Ta vara på tillfället att besöka och se den här unika och storslagna fotoutställning på Värmlands museum och göra din egen äventyr- och upptäcktsresa.

Jag är övertygad om att alla kan ha behållning och hitta favoriter som kan intressera och inspirera både yngre och äldre besökare!

Själv är jag också förväntansfull och nyfiken på de workshops som kommer erbjudas.

NGTidningsomslag_webb_DSC_1519På väg in till utställningshallarna kantas väggarna av magasinens omslagsbilder.

DenAfganskaFlickan_webb_DSC_1533”Den afghanska flickan” av fotografen Steve McCurry har blivit lite av en symbol för National Geograpic. På utställnigen får du veta mer om fotografiet och om flickan på bilden.

Vetenskap_webb_DSC_1527Sektionen ”Vetenskap genom tiderna”.

BasarenIHerat_webbStora och små ögonblick i historien

Vulkanutbrott_webb_DSC_1531
En del yrken är hetare än andra! Här samlar en vulkanolog lavaprover på Etna i Sicilien,en bild tagen av fotografen Carsten Peter.

….och så här fortsätter det med hundra bilder till.

Det var en liten aptitretare och ett smakprov på vad du har att se fram emot vid ett besök på utställningen!

Läs mer om utställningen:

Värmlands Museum – National Geographics jubileumsutställning visar unika bilder 

Kamera & Bild – Bilder från 125 år med National Geographic

NWT – National Geographic firar 125-årsjubileum – Värmlands Museum visar unik fotoutställning

Och inte nog med det här! På museets övervåning öppnades i helgen också en alldeles utmärkt dokumentär utställning med bilder av fotografen Ulf Berglund. ”The Election” – Mandelas väg från apartheid till president 1993-94.

Det besöket och den upplevelsen ska jag skriva om i ett annat blogginlägg, men den ska du absolut inte missa om du besöker Värmlands Museum.

Lämna en kommentar

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close