Instagram – En egen fotovärld!


Kamera med massor av funktioner och megapixlar i all ära – Men hur ofta drar vi oss inte för att släpa med kameran? Och om vi ändå gör det, så krävs det sedan en del jobb med att få ut bilderna ur kameran och in i datorn (och kanske vidare upp på ett flickr-konto eller en blogg), vilket tyvärr ofta leder till att kameran får stanna hemma!

IphoneDen bästa kameran är den kamera du alltid har med dig är ett uttryck som någon klok människa myntat – För de flesta av oss blir svaret på det här påståendet kameran i mobiltelefonen!

Att bli en bättre fotograf handlar väldigt mycket om att utveckla sitt bildseende d v s se bilder i den omgivning vi befinner oss i och se saker och ögonblick som andra kanske inte ens reflekterar över.

Precis som med allt annat man vill bli bra och duktig på så krävs det träning.

Tre bra tips för att utveckla sin fotografering är att:

  • Ta mycket bilder – Övning ger färdighet
  • Sätt ord på bilder (både på egna och andras) – Ger dig ett bildspråk
  • Inspiration – Låt dig inspireras av andra fotografers bilder 

Instagram logoMed en iPhone och appen Instagram har du alla förutsättningar att utveckla ditt bildseende och helt enkelt bli en bättre fotograf och jag kan lova dig att den här resan blir rolig….men också med en liten risk att bli beroende.

Hur fungerar Instagram?

Instagram är ett enkelt, snabbt och socialt sätt att dela sina bilder som du knäpper med din iPhone, och genom ett tiotal olika filter kan du med ett knapptryck ändra ton och uttryck på din bild.

Instagram är också en social tjänst och bygger på att du följer andra fotografer som använder Instagram, vilket gör fotograferandet roligare genom att du både kan ”gilla” och ”kommentera” bilder som andra har tagit, och får ofta samma respons tillbaka. Det är väldigt ömsesidig nätkärlek fotografer emellan!

Gilla och kommentarer
Vem blir inte glad av bekräftelse genom att få lite ”hjärtan” som ges när någon gillar bilden, eller kanske till och med en kommentar. Det boostar i varje fall mitt självförtroende!

Det går naturligtvis att koppla ihop Instagram med dina andra konton och sociala nätverkstjänster, så att bilderna du tar automatik delas till dina vänner och följare  på t ex Twitter, Facebook och kanske en Tumblr-blogg.

Visst låter det bra och roligt?!

Som Instagram användare kommer du snart att upptäcka en hel djungel med anpassade tjänster och funktioner för Instagram. Här är några:
Flipboard – Grymt snygg app i tidningsform för Ipad.
Inkstagram – Webbversion av Instagram..fungerar inte med Explorer 🙂
Instaport – Funktion för att ladda ned Instagram-bilder på datorn.
Instashow – Plugin för WordPress som visar bilder i en liten snurra på din blogg.
Printstagram – Skriv ut dina Instagram-bilder! 
Screenstagram – Gör en skärmsläckare av Instagram-bilder. 
Statigram – Statistik över ditt Instagram-konto.

Här är några bra blogginlägg som ni får ännu mer inspiration av och kan lära er ännu mycket mer om Instagrams värld: 
@rockspindeln – Tips och länkar till allt jag älskar med Instagram
Mashable – Instagram Apps
Telias blogg – Få ut mer av instagram 
Instagram – Fast beautiful photosharing

Hoppas att Instagrams fotovärld ska inspirerar dig lika mycket som mig!

Om du vill följa mig heter jag Jetuma i Instagramvärlden.

PS. För dig som inte har en iPhone finns det tyvärr ingen Instagram värld tillgänglig, men efterfrågan har varit stor och nu i höstas kom en app med liknande funktioner; Flickr Android App.

—————————————————————————————————————-

Uppdaterat April 2012

Grattis Android användare!

Sedan april 2012 finns nu Instagram även tillgängligt för Android, och redan 12 timmar efter releasen hade över 1 miljon nedladdningar gjorts. Efterlängtad är nog bara förnamnet!

5 reaktioner till “Instagram – En egen fotovärld!

 1. Kloka ord! Bara själva Iphonen som fattas 😦
  De flesta vackra fotouppslagen ser jag dessvärre när jag kör bil – särskilt när jag inte kan stanna till. Så det vore en god idé att ha en lätt och lättskött kamera med sig i handväskan. Kanske även en Android klarar en InstagramApp?
  /IngerF.

  1. Sorry Inger! Finns det ingen iPhone, finns ingen Instagramvärld tillgänglig! Men efterfrågan har varit stor på Androidmarknaden och nu i höstas kom en app med liknande funktioner som i Instagram. Den heter Flickr Android App (kolla här http://www.flickr.com/android). Testa den och berätta gärna vad du tyckte om den. Ha en fin fredag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close