Att fånga kunskap och våga fråga!


För att utveckla mig och mitt fotograferande måste jag utmana mig mer och ta nya steg.

Mitt uppdrag för dagen var att fånga  ”kunskap” på bild och vad passar väl bättre då än ett bibliotek? Jo, ett Universitetsbibliotek fyllt med studenter som hungrar efter att fylla sina hjärnor med kunskap och visdom.

Bibliotek


”Symmetri” – Bilden tog jag med min iPhone 4 när jag bekantade mig med biblioteket.

Tanken med det här besöket på biblioteket var inte bara att fotografera böcker, utan jag vill också få med människor och liv i bilderna och i det låg också utmaningen att våga fråga om lov för att fotografera.

 Tog mig tid och bekantade mig med lokalen och omgivningen för att hitta ett bra motiv och en bra komposition. Efter att ha suttit och tagit in lugnet som råder i biblioteksmiljön tog jag en liten rundvandring och hittade tre pluggande tjejer som satt på en bra plats med tanke på ljus och bakgrund.

Nu måste jag fråga om det var OK att fota när dom satt och jobbade, så med pirr i magen men med fast beslutsamhet gick jag helt enkelt fram och berättade att jag jobbade med ett fotouppdrag och att jag ville ha människor i bilden istället för bara böcker.

Först var de med all rätt lite avvaktande, men en av tjejerna var med på noterna och när jag förklarade att det inte skulle bli några närbilder så öppnade de andra också upp och gav sitt medgivande.

Oops! Det där gick ju bra!  Hjälp – Vad ska jag gör nu då?!  Även om jag var där för att fografera och var  förberedd så kom det plötsligt och det blev genast lite allvar över situationen med krav att prestera. Ställde snabbt in ISO, bländare och slutartid och knäppte några provbilder för att kolla av exponeringen.

Kände mig minst sagt lite obekväm och var lite trevande i början men hittade snabbt ett tempo och fotade ett tiotal bilder, där jag förhoppningsvis skulle kunna använda någon.

Innan jag packade ihop mina saker så visade jag tjejerna bilderna som jag tyckte blev bäst och tackade för deras medverkan. De brydde sig inte särskilt mycket om bilderna vilket jag tog som ett bra betyg, då jag förhoppningsvis inte varit för störande eller jobbig.

Studenter

Studenter

Det var verkligen en spännande, inspirerande och lärorik eftermiddag i en roll och situation som jag varken är bekväm eller van med, men övning ger färdighet och det var precis det som var syftet med den här lilla personliga utmaningen.

Jag inser att den här typen av fotograferande aldrig kommer att vara sig lik, men också att det handlar väldigt mycket om förberedelser i allt det jag kan förutse och sedan improvisera och snabbt kunna anpassa mig efter förutsättningarna och situationen som råder.

Just det! Visst fick jag med en bild på böcker också!

Böcker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close