Tips inför en fotoutställning!


Till helgen ska jag hänga och visa upp några av mina bilder på fotoutställningen 100 lpm.

Det är tredje året som jag deltar på detta trevliga och lärorika arrangemang som anordnas av Värmlands Museum och som också brukar dra flera tusen besökare under den helg fotoutställningen pågår. Publiken utser en vinnare som får en egen utställning på museet som pris.100lpm FOTO

Om du själv har visat och hängt upp bilder någon gång så vet du att det är några saker som måste fixas…eller rättare sagt en hel del saker som måste fixas!

Det är helt enkelt en process som du måste igenom och det tar oftast mer tid än du planerat för. Men övning ger färdighet!

Följande fyra aktiviteter har jag identifierat som centrala:

  • Urval av bilder – En röd tråd
  • Framkallning – Välj ett bra labb
  • Inramning – Ram eller ska du montera på kapa?
  • Hängning – På höjden eller längden?

Urval av bilder – En röd tråd
Urvalet är naturligtvis väldigt personligt och ibland också redan uppstyrt genom det arrangemang som du deltar i.

Röd tråd

För mig och på 100 lpm är bildvalet fritt, men då försöker jag själv hitta en ”röd tråd” som knyter ihop bilderna eller får dom att samspela på ett bra sätt. Det är då viktigare att bilderna fungerar ihop och bildar en helhet, mer än att varje bild är unik och perfekt i sig.

Till helgens utställning har jag själv valt svartvita ögonblicksbilder ”alá gatufoto” med fokus på människor i olika situationer som jag fångat i Karlstad.

Framkallning – Välj ett bra labb!
När bildvalet är klart ska bilderna framkallas och förstorningar beställas.

Det finns massor av olika labb som erbjuder framkallning och förstoringar och jag har fastnat för företaget Crimson, som har ett bra verktyg/tjänst (Prefix) med fina anpassnings- och valmöjligheter för dig som kund.

Dessutom har Crimson grymt snabba leveranser och oftast har du bilderna hemma på ett eller två dygn (trots valet normalpost).

I beställningsverkyget styr du själv många parametrar för bilden t ex vilken typ av fotopapper du vill använda, upplösning och storlek på bilderna m.m. Sist men inte minst också styra om du vill lägga ”egna” ramar runt bilden (”egen passepartout”) och om du vill få dom monterade på t ex kapa eller plexi.

OBS! Att just storleken är mycket viktig om du ska köpa ”färdiga ramar” t ex Ribba (se nedan), då de måste passa i ramstorlek och eller i passepartout.

Crimson

Inramning eller montering?
Försökte själv montera mina bilder på kapaskiva hemma en gång…det gör jag inte om, men att beställa färdigmonterade bilder kostar en hel del! …lite väl mycket för min plånbok. Och dessutom inte så roligt att använda när utställningen är klar.

Så jag använder mig istället av IKEAs ramar ”Ribba” som är ett mycket prisvärt alternativ och har ett stort utbud av olika ramstorlekar och färger.

Det du behöver fundera på är om du ska använda den passepartout som finns med i ramen, vilket du då måste justera och passa in när du jobbar bilderna i datorn. Vilket är lite pillrigt och inte särskilt roligt att upptäcka kvällen innan hängningen att bilden inte passar utan kapas i ramen.

Så jag har helt enkelt styrt storlek på bilden och passepartout i framkallningsverktyget hos Crimson (vilket är mycket enkelt) dvs anpassat hela bilden efter den ramen jag bestämt mig för och sedan lagt på en ”egen” passepartout.

Tycker att bildern monterade i Ribba blir riktigt bra och du kan enkelt byta ut bilderna eller kanske ge bort tavlorna som en personlig och fin present.

IKEA RIbba

Hängning
Nu har du valt bilder, fått förstorningarna och har nu satt in bilderna i ramar eller monterat på kapaskiva, ska du planera för hur de ska hänga tillsammans…och då tänker jag inte på vilken spik eller skruv du ska använda.

Här gäller det att välja presentationsätt utifrån den yta du har att hänga på i kombination med hur många bilder som ska sitta på den tilldelade ytan.

Till helgen har jag drygt 1 löpmeter i bredd att hänga på och ca 2 meter på höjden.

Planering

Jag börjar redan hemma att lägga ut bilderna och para ihop dom så att jag slipper stå på plats och lägga pusslet. För på dagen ”D” för hängningen är det så mycket annat som tar engergi och uppmärksamhet, då är det är rätt skönt att vara ”klar” och bara kunna sätta upp bilderna.

Tycker också att det är snyggt om du på något sätt har en rubrik på bilderna, ett bra samlingsnamn, vilket gör det lättare att referera till bilderna och dig som fotograf. En liten presentation av dig med kontaktuppgifter och länkar är heller inte fel att på något sätt ha med eller dela ut som ”flygblad”.

Klart!

Nu har du gjort allt du kan och det finns inget att ångra, bara saker att lära till nästa gång du ska göra om jobbet.

Lycka till med din utställning!

PS. Glöm inte att tala om för alla du känner att du ska ha eller vara en del av en utställning, och då är naturligtvis Facebook är en utmärkt annonsplats.

3 reaktioner till “Tips inför en fotoutställning!

  1. Undrar bara… kan man använda sig av olika storlekar på ramar eller skall det vara samma storlek❓

  2. Kan man blanda olika storlekar på ramar eller ser det tokigt ut❓

  3. Svårt att ge generellt råd. Lite av en smaksak och personlig stil på både bilder och uttryck. Har sett massor sv olika varianter av fantastiska fotografer. Prova dig fram är mitt bästa råd jag kan ge. Och lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close