Sliperiet har dukat upp en konstutställning i världsklass (2012)


2011 bjöd ”Sliperiet” i Borgvik på en riktigt vass konstutställning och frågan var om Osk ar Magnusson kunde matcha förra årets succé med en ny utställning av samma klass?

SliperietOch om han har! ”Sliperiet” i Borgvik har dukat upp ett kulturellt smörgåsbord med ett varierat utbud av foto, målningar, skulpturer av högklassiga och erkända konstnärer…flera av yppersta världsklass!

De dryga 2,5 milen från Karlstad till Borgvik är en andlöst vacker resa genom den Värmländska landsbygden i bästa sommarskrud, innan du slutligen når fina Borgvik som bjuder på Sveriges bäst bevarade brukskulturmiljö.

Oskar tar emot och hälsar välkommen när vi kliver innanför dörren. Vi betalar entrén på futtiga 50 kr och han tipsar precis som förra året, om att vi ska börja en trappa upp på loftet.

Kvar på loftet sedan förra året hittar vi Kjell Engman, glaskonstnär och formgivare på Kosta Boda. Kjell har bokstavligen dukat upp en helt ny utställning med sin fantasifulla glaskonst…eller heter det konstglas?! Det spelar ingen roll, det är wow-känsla och riktigt häftigt!Kjell Engman

Förra året trollband Kjells konstverk både mig och min 6 åriga dotter på ett sätt vi aldrig kunnat ana och i år fick jag nästan släpa ner min mamma från loftet, som fullständigt knockades av den vackra och magiska glaskonsten som Kjell skapat och som passar så fint in i miljön på loftet.

Årets höjdpunkt på utställning för mig som amatörfotograf och med stort intresse för fotokonsten var naturligtvis sexton fotografier av Nick Brandt och jag citerar Oskars kommentar till NWT ”jag hoppas ni förstår att det är stort!”

Och jag säger så här: Världsklass och bara Nicks bilder är värd besöket flera gånger om!Nick Brandt - Elefant

Nicks svartvita bilder från djurlivet i Afrika är fantastiskt finstämda och välkomponerade där allt som finns med på bilden är menat och tänkt att det ska vara där och visas på det sättet det görs. Det är inte bara motiven och porträtten på djuren som är fantastiska, utan också eller framför allt ljuset, himlen, bakrunden och djuret i harmoni med varandra och som pusselbitar med exakt passform skapar helheten i bilden. Så mäktigt och imponerande!

Nick Brandt Trippel

Tillsammans med Nicks fotografier kämpar den Värmländske konstnären Joakim Johansson om min uppmärksamhet med några stora fina målningar som verkligen sticker ut och greppar tag. Hans tidigare fotorealism har övergått mer åt en målande känsla, där budskapet som förmedlas är mer centralt än detaljerna som fortfarande finns kvar men är mer sparsmakade. Riktigt bra!

Joakim Johansson - Home Sweet Home

Johan Rheborg finns med i år igen och visar upp en ny uppsättning fotografier som jag själv tycker är bra mycket bättre än de som visades upp på förra årets utställning. Fina och välbalanserade kompositioner med en humoristisk touch!

Johan Rheborg

Värmländska Karolina Nolin har fått ett eget litet krypin där hon visar upp sina färgstarka och så typiska tavlor som ofta…eller kanske alltid?! innehåller svartvita schackrutor på ett eller annat sätt i sina bilder.

Karolina Nolin

Anna Bensons är verkligen en allsidig person med många strängar på lyran. Hennes konst är ingte direkt en personlig favorit, men hennes enkla, raka och ”nakna” akrylmålningar sticker verkligen ut och den har också fått genomslag och gett eko i kulturvärlden. Vad tycker du?

Anna Benson

Det är så mycket intryck och känslor att ta in från all konsten som visas upp och vad passar inte bättre att samla sig lmed en fikapaus i muséets egna café, och jag kan varmt rekommendera en slät kopp kaffe tillsammans med den smaskiga hembakade ljumna rabarberpajen.

Fika

Oj, det finns så många fler fina konstverk att berätta om, men nu ska du ju själv åka dit och uppleva utställningen på plats i den fina miljön som ”Sliperiet” bjuder på.

Som en ytterligare aptitretare kommer du på årets utställning att få se konst av:

RONNIE WOOD (Gitarrist i Rolling Stones)
CARL FREDRIK REUTERSWÄRD
MADELEINE PYK
MIA WILLAUME
AMANDA OOMS
ERNST BILLGREN
DONALD BAECHLER
ROBERT RAUSCHENBERG
CRISTO
”THE DRAWINGROOM CHAIR”
”WE MAKE OUR OWN” – JEWLERY ART

Oskar MagnussonNär vi åker tackar Oskar för besöket och själv jag tar av mig hatten och bugar för hans mycket fina och mångsidiga utställning 2012.

Boka nu in en ett besök i sommar, själv kommer jag åka tillbaka och varför inte ”Sköna Söndag” som är en av de söndagar han kombinerar utställningen med lite skön livemusik i lokalen.

Kolla in Sliperiets webbplats för mer information om öppettider och vilka gästartister som uppträder live i sommar.

http://sliperietborgvik.se/oppettider/

Hallå! Sluta inte att läsa än…det kommer mer!

Bara ett stenkast bort från ”Sliperiet” i lokalen som heter ”Järnvågen” hittar du en fotoutställning där tre fotografer med Värmländs anknytning ställer ut…och det är ingen dålig samling fotografer som visar upp sina alster. Vad sägs om; Tommie Ohlson, Severus Tenebaum och Benjamin Goss (utställning planeras öppna den 16 juni).

Planera nu in en resa till vackra Borgvik i sommar och fyll dina visuella sinnen, du kommer inte att bli besviken!

Glöm heller inte att packa ner badkläder för ett svalkande dopp i Borgvikssjön när sommaren och solen värmer som bäst!

Lämna gärna en kommentar i bloggen och berätta vad du tyckte om Borgvik och utställningarna! Vem eller vad gjorde störst intryck på dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close