I fablernas värld med Helena Blomqvist


Helena BlomkqvistJag besöker Sandgrund i Karlstad där konstnären Lars Lerin har sitt eget museum med en fantastisk utställning, men för mig som gillar foto bjuds för tillfället också på en spännande gästutställning med fotografen Helena Blomkvist.

Helena Blomqvist

Det är som att kliva in i en drömvärld där Beatrix Potter möter Tim Burtons Alice i underlandet.

Bilderna är vackra men bär en melankolisk stämning och ett allvar över sig där döden känns närvarande.

Som i en fabel från förr i tiden samspelar djur och flickor i fina vita klänningar där bilderna och miljöerna är mycket välregiserade, och där den röda tråden i bildserien är ”The Elephant Girl” – en flicka med sjukdomen Elefantiasis.  

Helena Blomqvist

Från början lägger jag inte märket till det, men sedan ser jag de förvuxna och vanställda kroppsdelarna som rubbar balansen i det vackra och lekfulla, och till en början känns det lite obekvämt och otäckt, men allt eftersom blir det en del av bilderna och skapar en helhet i bildserien. 

Jag tycker bilderna och serien är spännande och uttrycket är speciellt, men än mer tilltalar mig sättet som hon bygger och regiserar bilderna på. Det är mycket imponerande och hon har en egen stil där processen av bildskapandet är ett hantverk i flera dimensioner (se filmen nedan).

Fotografen Helena Blomqvist lägger mycket tid på att komponera, regisera och behandla sina bilder in i minsta detalj och det finns ingen mening att jag skriver om det i det här inlägget, då det finns en utmärkt film från Fotografiska där Helena själv berättar om sina bilder och sitt arbete med bilderna.

Det gör bilderna och förståelsen för hennes arbete och konstuttryck ett större perspektiv.

Har du vägarna förbi Karlstad i sommar ska du absolut passa på att besöka utställningen på Sandgrund och på köpet får du förutom Helena Blomqvist bilder, en storslagen och fantastisk utställning med Sverige, Nordens och kanske till och med världens just nu bästa akvarellister; Lars Lerin.

Har du sett Helenas bilder?  Gillar du den här typen av fotokonst?

Tack för besöket och ha en fin fortsatt sommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close