Fångad av skulpturerna i Rottneros Park


Förblindad av den värmländska skönheten missar jag ibland att se de mest fantastiska saker som finns att upptäcka i min närhet eller alldeles runt hörnet.

"Skater" av Henny Kortenoeven
”Skater” av Henny Kortenoeven

"Breakdancer" av Henny Kortenoeven
”Breakdancer” av Henny Kortenoeven

"Flicka med fågelbad" av Tore Strindberg
”Flicka med fågelbad” av Tore Strindberg

Idag var jag och mina döttrar på en liten utflykt och picknic till Rottneros Park, strax utanför Sunne (ca 6 mil norr om Karlstad).

Parken har flera fina och roliga lekplatser som anpassats till miljön och naturen på ett bra sätt och här flyger tiden iväg när barnen klättrar, studsar, balanserar och åker flotte….själv myser jag på en filt i augustisolen med en tidning i ena handen och en kopp kaffe i den andra.

När klockan närmar sig fyra har vi nästan blivit helt ensamma kvar i parken, då de flesta gav sig av när glasskioskerna och butiken stängde runt tre, men själva parken är fortfarande öppen och vi väljer själva när vi tycker det är dags att gå…och idag har vi inte bråttom någonstans, så vi tar den långa vägen hem genom skulpturparken.

Vi förlorar oss längs vägen och blir fångade av konstverken som bäddats in fint i det vackra värmländska landskapet och den tidlösa omgivningen runt ”Ekeby gård” som Selma Lagerlöf kallar Rottneros Herrgård i sin Gösta Berlings saga.

Lugnet och tystnaden för en kamp mot ljudet från fontänernas porlande vatten och vinden i träden, vilket sänker tempot i oss när vi strosar runt bland äppelträd och rosenlundar samtidigt som vi är hårda konstkritiker med egna villkor för vad som är fint och fult.

Det är en perfekt avslutning på vår utflykt och dag tillsammans…ett litet guldkorn att minnas när höstmörkret tränger sig på.

Är du det minsta intresserad av kultur och konst är ett besök till Rottneros Park väl värt omvägar!

…eller om du som jag brukar skynda iväg så fort glasskiosken stänger i lekparken, så är nu mera mitt bästa tips att varvar ner och sänka tempot med en promenad genom skulpturparken innan ni sätter er i bilen och reser hem…det är både ni och parken väl värda!

Kolla in öppettider och priser på Rottneros Park webbplats

De två översta bilderna är dock nyare bronsskulpturer av den Holländskfödda konstnärinnan Henny Kortenoeven, som numera är bosatt i Värmland. Med sina modernare och mer samtida uttryck bryter de mönstret mot de mer traditionella konstverken, vilket känns spännande och roligt.

Tredje bilden är fantastiskt vackra ”Flicka med fågelbad” av Tore Strindberg …ja, det är bara så himla fint och passar så bra in här – En favorit!

Bilderna har jag tagit med kameran i min iPhone och sedan redigerat i appen Snapseed innan jag laddade upp dom till bloggen.

Avslutningsvis mäktiga; Nike från Samothrake 

Nike från Samothrake i Rottneros skulpturpark

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close