Fotogravyr med fotopolymer


Grafikverkstad_900pxFör några år sedan hörde jag för första gången talas om fotopolymer och har sedan sett olika typer av verk som är gjorde med den här tekniken och gillat många av dom, samtidigt som jag blivit nyfiken på vad det är och hur den går till.

När jag i somras gick kursen i analogt hantverk och mörkrumsarbete på Biskops Arnö och fick reda på att Tomas Holmqvist och Lasse Mellberg skulle hålla en kurs under hösten, bestämde jag mig för att anmäla mig för att ta reda på och lära mig mer om tekniken.

LasseTomas_900pxNu har jag gått kursen ”Fotogravyr med fotopolymer” och hade tre fantastiskt roliga och inspirerande dagar i Grafiska Sällskapets grafikverkstad på Mosebacke i Stockholm.

Delar av tekniken påminner om analogt mörkrumsarbete, där utgångspunkten är en bild och ett original som skrivs ut som ett positiv på en ett genomskinligt plastmaterial och sedan används för att belysa en ljuskänslig plåt med UV-ljus som har ett fotopolymerisk ytskick.

Belysningarna görs i olika steg och anpassade tider eller ”enheter” för att få fram rätt kontraster och toner i den slutliga bilden som sedan ska tryckas.

Plåten framkallas sedan i vatten och behandling, torkas och härdas innan det är dags att färga in den.

MattiasValsarFärg_900pxNär man valsat på färg på plåten, ska sedan färgen jobbas in med trasor av tarlatan tills rätt mängd med färg är kvar respektive borta från plåten. Både tekniken för att arbete in och bort färgen på plåten, påverkar det slutliga resultatet och trycket.

Slutligen är det dags att trycka plåten på det fuktade pappret och det är olidligt spännande att lyfta på pappret när det kommer ut mellan valsarna i tryckpressen.

JennieTomasLasse_900pxDet är många moment och steg som den här tekniken omfattar innan bilden till slut trycks fram och kan sättas upp på väggen för att torka.

Precis som jag gillar den långsamma processen med att fotografera med gamla analoga mellanformatskameror, så gillar jag också det här lugnare tempot med de många olika momenten innan jag kan se bilden och resultatet. Dessutom så passar sig de här båda teknikerna utmärkt tillsammans.

IsBildPolymerTryck_900pxDet känns fint att lära sig ett hantverk och jag ser fram emot att fortsätta att utveckla mig och mina uttryck med den här tekniken.

Tomas och Lasse är också fantastiska lärare som har massor av kunskap och lång erfarenhet som de gärna delar med sig av.

Om du blir nyfiken och känner att du vill prova på fotogravyr med fotopolymer, kan jag varmt rekommendera den här kursen som du kan läsa mer om här – Tomas Holmqvist – Fotogravyr med fotopolymer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close