Min eftermiddag tillsammans med fotografen Elisabeth Ohlson Wallin


Plötsligt står hon där i Landstinghusets reception och det är ingen tvekan om att det är fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, även om jag bara sett henne på bild tidigare.

För någon vecka sedan fick jag reda på att hon skulle komma till min arbetsplats och göra ett
fotojobb och en porträttfotografering för Nationella strokekampanjen.

Hon är längre än jag räknat med och hon utstrålar pondus. Vi presenterar oss för varandra och hennes positiva attidtyd smittar av sig, samtidigt är hon ivrig och målmedvete. Hon är i rörelse hela tiden och det är svårt att fånga bilder både med tanke på komposition och rörelseoskärpa…även med korta slutartider.
Elisabeth Ohlson Wallin Elisabeth berättar och instruerar vad som ska ske och hur hon vill att det ska gå till, och jag får hjälpa till att assistera. Vi riggar bakgrund, blixtrar, tar testbilder, tejpar markeringar m.m.

För mig som älskar fotografering är det här ett fantastiskt roligt och spännande tillfälle att få träffa och prata med personen, fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin, som många ser som en av vårt avlånga lands största provokatör.

Hennes konstnärliga uttryck är modigt och kontroversiellt, ofta med samhällskritiska kompositioner som bottnar i sexualitet, politik och religion, som framkallar känslor och berör på olika sätt.

Känn efter själv och titta på bilder från utställningarna Ecce-homo eller In hate we trust

Idag var fotouppdraget en mer traditionell porträttfotografering med som hon gör på uppdrag åt Nationella strokekampanjen, där kända idrottsmän och kvinnor ska stå i fokus för en kommande kampanj och aktivitet som du kommer att få senare under hösten 2012.
Stefan HolmVem passar inte bättre då än Stefan Holm, en av Sveriges största idrottsprofiler med sitt OS-guldet från Athen 2004 som den störst lysande stjärnan i sitt CV, men som också gjort sig känd för svenska folket som mycket allmänbildad och flera gånger vinnare av SVTs frågesportsprogram ”På Spåret”.

Elisabeth Ohlson Wallin fotograferar Stefan HolmElisabeth Ohlson Wallin förbereder och stylar dagens fotomodell Stefan Holm på det sätt hon vill att det ska se ut på bilden.

Elisabeth Ohlson Walllin fotograferar Full action – Elisabeth står stadigt med sitt skjutjärn, en Canon EOS 5 Mark II, som hon riktar och fyrar av mot Stefan.

Elisabeth Ohlson Wallin fixar fotomodellen Stefan Holm
En liten ”behind the scenes”-bild när Elisabeth fotograferar Stefan i den position som vi tidigare förberett och du kan se mer bilder av längst ner.

De många åren som idrottare i yppersta världselit i strålkastarljuset, har gjort Stefan holm rutinerad och mediavan och känns bekväm framför kameran. Han är oerhört lugn och cool, lyssnar på Elisabeths instruktioner, de förstår varandra och jobbar extremt snabbt tillsammans. På minder än 10 minuter och med ett klädbyte är hela fotosessionen över.

Stefan skriver efteråt på sitt Twitter-konto @scholm240: ”Just genomfört tidernas snabbaste fotografering – vi var klara två minuter innan vi skulle börjat…”

Elisabeth Ohlson Wallin och Stefan Holm Elisabeth Ohlson Wallin och Stefan Holm i bakgrunden, när hon snabbt kollar av att hon fått de bilder hon behöver för sitt uppdrag.

Stefan Holm filmasStefan Holm följs och filmas den här dagen också av ett filmteam, för ett ”Behind the scenes” reportage med intervjuer och jag kan själv inte låta bli att ta den här typen av metabild in i kamerans digitala display samtidigt som de filmar Stefan.

Verkligen en ovanlig eftermiddag på jobbet, men så roligt och inspirerande att få träffa och se två så rutinerade personer jobba proffesionellt utifrån sina roller och perspektiv.

Roligt att jag själv fick fotografera och dokumentera med kameran, samtidigt som jag också fick hjälpa till att assistera.

En erfarenhet och upplevelse som gett mig en liten inblick i en yrkesfotografs vardag, samtidigt ett personligt möte med Elisabeth, som både gav mig tips men inte minst massor av engergi och inspiration på olika plan.

Avslutar inlägget med några EGO-bilder på mig själv, när jag assisterar och hjälper Elisabeth med förberedelser inför ”skarpt” läge med Stefan senare.

De fina bilderna är tagna av min kollega och fotograf Julia Megyeri.

Elisabeth Ohlson Wallin fotograferar mig (Mattias Karlsson) Elisabeth Ohlson Wallin fotograferar mig på det sätt som modellen ska stå och ställer in både komposition och kamera så mycket som möjligt.

Elisabeth Ohlson Wallin tejpar Elisabeth Ohlson Wallin förbereder och tejpar position där modellen ska stå senare.

3 reaktioner till “Min eftermiddag tillsammans med fotografen Elisabeth Ohlson Wallin

  1. Tack fär din berättelse och dokumentation av denna händelse. Jätteroligt att läsa och se 🙂

  2. Gillar Stefan. Han är en av mina favoritidrottsmän. Liksom ex Henrik Rydström visar han att det finns plats för smarta tyckare inom idrotten.
    I övrigt gillar jag killen i rutig skjorta också! Förbaskat trevlig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close