Helikopterperspektiv


Plötsligt hör jag det typiska ljudet av en helikopter, tittar upp mot himlen och hittar den snart som en prick på himlen som närmar sig i takt med ljudet som blir starkare.

Helikoptern som en prick på himlen
Har väntat snart en timme ute i duggregnet och mina fingrarna är lite stelfrusna denna eftermiddag i oktober, där jag står beredd med kameran i duggregnet och ska fotografera en helikopter som ska landa utanför min arbetsplats.

Helikopter kommer in för landning - Bell 429
Det dröjer bara någon minut innan helikoptern är framme och börjar inflygningen mot landningsplatsen, som är på gräsmattan mindre än 20 meter framför mig där jag nu står med kameran och fotar.

Helikoptern Bell 429 går ner för landning
Det som märks tydligast när helikoptern kommer så här nära, är ljudet och den turbulenta kraften i vinden.

Helikotern Bell 429 landar
Fwooooop! Kraften i vinden slår emot mig och blåser iväg all löst som ligger på marken runt mig…även mitt objektiv som jag ska byta med och använda för att fota på närmare håll flyger iväg. Phu…det höll för några kullerbyttor i gräset. Pinsamt klantigt av mig!

Helikopter Bell 429
Helikoptern av märket Bell 429 har tryggt och säkert landat på gräsmattan utanför kontoret, och blir nu ett lite enklare stileben att fotografera.

Cockpit Bell 429
Passar på att ta en snabb titt inne i cockpiten där piloterna sitter och rattar den här farkosten. Hmm…det är rätt mycket knappar och reglage som inte direkt påminner om förarmiljön och instrumentpanelen i min Renault Clio…även om den också flyger fram ibland.

Helikopter Bell 429 bakifrån
Den här helikoptern och modellen är utrustad för att fungera som en ambulanshelikopter, med plats för liggande patient och tre personer exklusive piloter.

Helikopter Bell 429 insida
En bild på lite närmare håll från baksidan av helikoptern där patienten lastas liggande, på samma sätt som i en ”vanlig” ambulans på fyra hjul.

Ur ett fotoperspektiv så krävs det en del av både fotograf och kamera då det gäller att automatik och exponering fungerar snabbt, alternativt att du som fotograf är mycket säker på de manuell inställningarna. Själv försökte jag köra manuellt men hade problem med exponeringarna när jag riktade kameran mot olika ljusförhållanden och förutsättningar som ändrades fort vid inflygning och landning.

Det var kul och intressant att på så nära håll få titta och fotografera en helikopter ”in action”, men framför allt var det en spännande upplevelse att få känna på kraften i vind och ljud när den landar och lyfter.

Spelade också in en kort film med min Nikon D7000 och en 35mm fast optik när helikoptern lyfte, som på ett bra sätt speglar kraften som skapas i den nära omgivningen.

Fick jag själv flyga med helikoptern? Nej, det fanns det inga möjligheter till…jag är dessutom ganska flygrädd, så det var inte riktigt aktuellt.

Det passade mig utmärkt att stå tryggt på marken med kameran i handen, å andra sidan hade det varit ett grymt fototillfälle med helikopterperspektiv i dubbel bemärkelse!

Helikopterbesöket fick ett massmedialt uppslag och är du intresserad om vad och varför en helikopter landade på gräsmattan utanför min arbetsplats kan du titta på någon av länkarna nedan:
Värmlands Folkblad – Helikopter visade upp sig för landstinget
Nya Wermlands-Tidningen – Första ambulanshelikoptern har landat
Sveriges Radio P4 Värmland – Ambulanshelikopter visade upp sig
SVT Värmlandsnytt – Högflygande landstingsplaner
TV4 Nyheterna – Helikopterinslag

2 reaktioner till “Helikopterperspektiv

  1. Hejsan!! Det här var dagens höjdpunkt bland barnen på jobbet när den lyfte och landade 🙂 Vi trodde nästan att den skulle landa hos oss första gången vi såg den i tisdags, men tyvärr inte. (till barnens stora besvikelse). Det var häftigt ljud varje gång den lyfte och landade, man hörde den verkligen på långt håll.
    Mvh Karin (Emelies mamma)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close