A Curious Mind


 Curios

”Curious Mind” är min tolkning för Fotosöndag och tema ”Djur” (bilden finns också på mitt flickr-konto).

Har precis genomför ett rejält kioskpass på dryga fem timmar på en fotbollscup som dotterns fotbollsförening QBIK arrangerar under helgen, så nu vill jag bara hem till soffan, lite mat och en kall pilsner.

Det lördag och klockan närmar sig halv sju på kvällen när jag passerar en Cirkus som är på besök i Karlstad och slagit upp sina tält på Norra fältet som ligger parallellt med E18.

Och då slår dig mig! Fotosöndag och tema ”Djur”!

Systemkameran ligger hemma, men jag har en kompaktkamera i bilden så jag svänger snabbt av vid nästa avfart och vänder tillbaka mot Cirkus-platsen, men upptäcker till mitt förtret att tälten börjar försvinna och att de är i full fart med att packa ihop för att ge sig emot mot nästa stad och nya föreställningar. F-n också!

Parkerar snabbt bilen och går med raska steg mot Cirkusen…nej, jag joggar genom lervällingen i hopp om att hitta en zebra, häst eller kamel att fotografera och leter febrilt men jag verkar vara för sent ute.

Jag håller mig lite på avstånd för att inte vara ivägen eller störa och känner mig samtidigt lite stressad över att hitta några djur, men när en av arbetarna tänder en cigarett sticker det plötsligt ut en snabel från långtradaren.

Frågar en av arbetarna som kommer mot mig på engelska om det är OK att fota elefanten, eftersom jag lite fördomsfullt tror att de inte är från Sverige och kan prata svenska.

Han svara lite småleende på klockren svenska och undrar vad jag ska använda bilden till?

Känner mig som ett stort fån med dumstrut på huvudet och berättar kort om Fotosöndag och veckans tema.

Jag får hans tillåtelse att fotografera under förutsättning att jag inte fokuserar och framställer bilderna på ett sådant sätt som skadar Cirkusen, med tanke på att det finns många som ifrågasätter och är kritiska mot djur i fångenskap och kanske särskilt den här typen av djurhållning.

The Black Eye - Elephant
Mannen tar sig tid och berättar om hur noga och väl de sköter om djuren, både under transport men också på de platser där de stannar och uppträder, och om hur det löpande sker olika typer av kontroller som ser till att djuren har det som behövs och inte kommer till skada. Det låter både övertygande och förtroendeingivande, och jag tror verkligen att Cirkusen tar hand om djuren på det sätt som krävs.

Men allt är relativt och även jag tycker att en elefant har det bättre hemma på en solvarm savann i Afrika, än i ett Cirkustält på en lerik åker i ett grådassigt Värmland i mitten på april.

3 reaktioner till “A Curious Mind

  1. Jag håller med… Djuren ska vara där de hör hemma… Eftersom jag är lite rund om kroppen kan jag identifiera mej med elefanten… När de väl fått upp farten går det undan…
    Tack för alla fina kommentarer jag får av dej. Jag blir sååå glad.
    Ha en skön söndag kväll.

    1. Tack Monica för alla kommentarer som du själv ger och de fina bilder du delar med dig av. Ha det fint!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close