UEFA Women’s EURO 2013 – En seger för flick- och damfotbollen


EM-Final på Friends Arena 2013Dags för EM-final i fotboll på Friends Arena i Stockholm mellan Tyskland och Norge. Visst hade vi så gärna sett Sverige här i final och det var ju såååå nära, men nu gick det inte riktigt hela vägen efter förlust mot Tyskland i en stentuff semifinal.

Publik 41.301 personer
Vi var 41.301 personer som såg EM-finalen på Friends Arena! Ett nytt publikrekordet för en damfotbollsmatch i Sverige (tidigare rekordnoteringen var 20.302 personer från 2002).

Innan matchstart öppnar Eric Saade finalen med att sjunga EM-låten ”Winning Ground” och strax efter tågar de båda finallagen ut för en bejublad lineup.

Och vilken final vi fick uppleva!

En mycket underhållande, händelserik och spännande match med härlig stämning och fin inramning på ett nästan fullsatt Friends.


Vågen rullar runt på Friends Arena och skapar en fin finalstämning på matchen.

Tuva gör vågen!Tuva tyckte det var riktigt roligt att vara med och göra vågen. Så klart!

Tyskland i anfall mot Norges mål i EM-finalenTyskland anfaller och det här var en match med många händelserika och avgörande målsituationer, naturligtvis Tysklands fina mål, men också de två straffarna till Norge som Tysklands målvakt Angerer räddar…och en handfull chanser till för de båda lagen.


Straffräddning nummer ett av den tyska stormålvakten Nadine ”väggen” Angerer.

Tuva kollar EM-final på Friends ArenaTuva hade finaldagen till ära klätt upp sig i Sveriges landslagströja och vi fick i halvtidsvilan möjlighet att hejja på det svenska damlandslaget som klev in på gräsplanen och tackade #den12espelaren dvs publiken för sitt stöd under EM-äventyret.


Men idag hejjade vi på Norge och det norska laget hade ett grymt publikstöd under hela matchen som måste ha hörts över gränsen, då i stort sett hela Friends Arena flera gånger utbröt i en gemensam skallande kör; ”Norge, Norge, Norge”!

Trots massivt publikstöd, spelövertag och massor av målchanser för Norge, så drog den tyska lagmaskinen det längsta strået och vann den spännande och underhållande finalen med 1-0. Återigen fin reklam för damfotbollen!

Tyskland Europamästare i Fotboll 2013Europamästare för sjätte gången i rad blir Tyskland med sitt ”nya” unga lag, men också med veteranen Angerer som banade väg för vinsten och guldet med sina matchavgörande straffräddningar.

För mig och Tuva blev den här finalen en häftig upplevelse och ett fint minne från sommaren 2013.

Att Pia Sundhage, Lotta Schelin, Kosovare Asllani, Josefine Öqvist, Nilla Fischer och resten av laget vunnit många svenska hjärtan under EM-veckorna råder ingen tvekan om…och att många fotbollstjejer fått nya förebilder och kommer vara riktigt sugna på att spela fotboll framöver råder heller ingen tvekan om!

Visst har sommarvädret och de fördelaktiga biljettpriserna bidragit till att folk tagit sig till arenorna och njutit av fotboll och EM-stämning…men många har också fått upp ögonen för hur bra och underhållande damfotbollen är.

Jag vet inte hur EM rent ekonomiskt ser ut för Svenska Fotbollsförbundet, men det har verkligen varit en publiksuccé och ett fantastiskt fin arrangemang som visat upp Sverige och damfotbollen på ett vinnande sätt.

Visst föll de svenska damerna lite snöpligt på målsnöret i förlusten mot Tyskland i EM-semifinalen, men den svenska damfotbollen har under EM verkligen vunnit den respekt och det erkännande den förtjänar!

En seger för flick- och damfotboll som är guld värd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close