Dokumentärfotografen Milton Rogovin


Har precis upptäckt dokumentärfotografen Milton Rogovin, en ny bekantskap som jag lärtkänna lite bättre genom att se några filmer, läsa om honom och kolla in massor av fotografier.

Ann and Milton Rogovin - Photo by Harvey WangAnne and Milton in their living room, Buffalo, NY, 2001.
Photo © Harvey Wang

Milton utbildade sig och arbetade i unga år som optiker i New York, men i den stora depressionen spår var han bedrövad över de många arbetslösas ”the forgotten ones” (som han kallade dom) svåra livssituation, och började engagera sig politiskt som kommunist.

Vilket senare fick konsekvenser som skulle ”tysta” den politiskt aktive Rogovin, och istället plockade han upp sin kamera som ett ”talande” vapen, i syfte att dokumentera och visa den sociala samhällsbilden.

Och som han gjorde det!

Resten av sitt liv ägnande han och sin fru Anne som alltid fanns vid hans sida, tillsammans åt att dokumentera och porträttera människor i arbetarklassen på ett samhällsengagerat och dokumentärt sätt, både i USA och resten av världen.

Kortfilmen och dokumentären nedan är ett intressant och fint porträtt av Milton och hans arbete.

Filmen fick 2003 också pris som bästa dokumentära kortfilm på Tribeca Film Festival

Några av hans fotoprojekt, böcker och dokumentationer är; Storefront Churches, 1958-1961, East Side, 1961-1963, Chile, 1967, Working People, 1976-1987, Lower West Side, 1972-1977. Allt hans arbete finns samlande och går att läsa mer om på webbplatsen miltonrogovin.com

Milton Rogovin var en av 1900-talets och 2000-talets största sociala dokumentärfotografer och gick bort 2011, bara några veckor efter hans 101-års dag.

Hans önskan och drivkraft i fotograferingen var att hans bilder skulle användas i skola, utbildning, politik och historia i syfte att kunna göra skillnad och hjälpa på olika sätt, men både Milton och hans arbete har för många och är för många fortfarande okänt.

Hans son Mark har jobbat vidare med att försöka göra bilderna och hans fars arbete mer känt och tillgängligt, och Milton Rogovins samling med 4.000 st fotografier finns nu samlade och möjlig att se digitalt på Center for Creativ Photography på The University of Arizona, och tillgängliga för mängder av olika projekt så som studier och samhällsprojekt.

Det jag gillar med Milton Rogovin är hur han på ett öppet och rakt på-sätt tar sina porträtt i sin rätta miljö, för att spegla människorna och verkligheten som den är nu och här när bilden tas, samtidigt får han personerna framför kameran att just ”bara” vara sig själva. Något som är lättare sagt än gjort och det visar på att han skapar stort förtroende och en relation med de han fotograferar på ett sätt som gör att de kan känna sig trygga framför kameran.

Jag gillar att ”lära känna” och inspireras av andra fotografer genom att titta på deras bilder, men också genom berättande; att titta på intervjuer och lyssna till deras tankar runt sitt bildskapandet, hur de sätter ord och känslor på bilderna.  Det öppnar alltid nya dörrar och perspektiv till deras bilder, och är också ett oerhört lärorikt och fint sätt att utveckla sitt eget bildseende och fotointresse.

Om Milton Rogovin

The New York Times – Milton Rogovin, Photographer, Dies at 101

Milton Rogovin – http://www.miltonrogovin.com/

Milton Rogovin Wikipedia – Milton Rogovin Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close