Mellan träden


En liten älg kika fram mellan träden
Det är tidig morgon när jag i gryningen susar fram genom landskapet i Småland.

Jag förvånas över hur mycket skog som omger vägarna, men jag är ju från Värmland och där har vi gott om träd, så det känns fint med skogen i Småland.

Men va …? Låg det inte en älg i diket?

Som en blixt går det en ilning genom kroppen och pulsen rusar!

Visst gjorde det! Någon har kört på en älg, och den är död eller ja den ser död ut.

Jag tittar mig stressat runt i omgivningen men ser ingen bil?! Måste ringa polisen, ja det måste jag göra. Men här på vägen kan ju inte stå, så jag åker av vid nästa stickväg.

Här möter jag en bil, så jag hoppar ut och går fram mot bilen för att berätta om älgen och olyckan.

Åh, till min glädje sitter det en jägare i bilen som har blivit inringd till olyckan. Tidigare på morgonen körde någon på älgkvalven, och nu skulle jägaren åka och ta hand om djuret. Phu!

Skönt att släppa det här och kunna åka vidare på min resa, även om den obehagliga känslan sitter kvar. Huvudet går som en radar mot skogs- och vägkanten resten av resan, och jag reflekterar över hur fort olyckan kan vara framme!

Hoppas det gick bra med personerna i bilen som krockade med älgen, det vet jag inte.

När jag senare på efermiddagen passerar olycksplatsen, saktar jag in en aning och tittar om jag kan se några spår från morgonens händelse. Men nej, det syns inte mycket.

Men va …det hugger till i bröstet! Några hundra meter längre bort i skogskanten står en älgko och tittar sig oroligt runt omkring. Så klart! Det måste vara hennes kalv som blev påkörd under den tidiga morgonen.

Usch! Det är en sorlig minnesbild som etsar sig fast på näthinnan och i hjärtat, lite längre fram måste jag stanna en stund och hämta lite luft.

Det är skönt att dra in den kalla och friska luften i lungorna. Jag tycker att det rör sig inne i skogen, så jag hämtar min kamera som ligger i bilen och kliver in ett 50-tal meter i skogen.

Plöstligt står jag mitt emot en älgkalv.

Pulsen ökar, jag andas lugnt och vi tittar på varandra en stund, det känns som minuter men förmodligen handlar det bara om några sekunder, jag tar en bild med min kamera, vänder mig om och går tillbaka till bilen och kör försiktigt ut på vägen igen.

Var rädd om dig älg, vägar är en farlig plats!

3 reaktioner till “Mellan träden

  1. Wow, mäktig upplevelse och riktigt snygg bild!

    1. Tack Anna!
      Ja, det var en speciell upplevelse som både kändes vemodig, men också fin. Kikade in på din blogg idag. Grattis till examen! 🙂 …och vilken härlig resa du har varit på, som du också fångat fint med dina bilder. Ha en bra torsdag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close