Starka intryck av Roger Ballen


Roger Ballen på Fotografsika Muséet
Det är med en skräckblandad förtjusning och förväntan som jag kliver in i Roger Ballens absurda värld som nu visas upp på Fotografiska Muséet i stockholm.

Roger Ballen på Fotografiska Muséet

Jag har försökt att förbereda mig och läst på lite om Roger Ballen innan besöket för att ha någon form av referens av den absurda värld jag kommer att mötas av.

Roger Ballen på Fotografiska Muséet

Men det går inte att förbereda sig på Roger Ballen och ”Theater of the Absurd”

Roger Ballen på Fotografiska Muséet
Det här är annorlunda och speciellt med starka intryck som inte går att ducka för, och som inte kan förmedlas genom att läsa, se bilder på nätet eller ett kort filmklipp.

Närvaron framför bilderna är en betydande och viktig del av upplevelsen.
Roger Ballen på Fotografiska Muséet
I bildernas komposition ser jag övervägande män som känns udda och sårbara. De står, sitter och ligger i märkliga kroppspositioner med sladdar, stålvajrar och galgar hängande på väggar.

Många bilder innehåller också speciella kompositioner med djur, ibland själva i fokus och ibland tillsamman med människor.

Sakerna som används i kompositionerna är noga utvalda och köpta på loppmarknader och i second hand-butiker, så också när Roger var i Stockholm i samband med öppningen av utställningen på Fotografiska.

Roger Ballen på Fotografiska Muséet

Flera av bilderna och kompositionera är svåra och känns ibland motbjudande.

Det går inte att värja sig och det ställer många frågor?

Vad är det för budskap han vill förmedla? Vad vill han berätta? Är det hans undermedvetna? Absurda drömmar eller hans verklighet?

Jag får inte ihop någon klart budskap, men jag kanske inte har utvecklat mitt bildseende tillräckligt och är helt enkelt inte är redo för det här än!

För jag ställer mig själv frågan flera gånger: Är det här verkligen bra?

Roger Ballen på Fotografiska Muséet

Jag stannar upp och läser ett citat som sitter på väggen:

”….I thing the most importand thing for the viwer is to
take picutres in and let them settle inside and
see what they do to your insight and
see what they do to yout conciseness…”

Precis, mitt i prick! För mig är det just det här konst handlar om. Att jag blir berörd och att det påverkar både känslor och tankar. Och det behöver inte alltid finnas en tydlig förklaring.

Roger Ballen på Fotografiska Muséet

Min kärlek i huvudet på Roger Ballen

Kan inte riktigt sätta fingret på vad eller varför, men visst blir jag berörd av Roger Ballen!

Det är så mycket bilder och starka intryck att jag till slut inte orkar ta in mer, det blir för mycket att bearbeta på samma gång och jag skulle vilja se utställningen en gång till som en andra andning och se vad som händer med mig.

Jag är inte övervägande positiv och det är mycket som känns komplicerat och svårt, men utställningen har verkligen påverkat mig på ett oväntat och överraskande starkt sätt som växt efter besöket när bilder och reflektioner har landat i mig.

Utställningen på Fotografiska Museet i Stockholm öppnade 14 mars och hänger till den 7 juni 2014. Så om du inte redan har sett den, så tycker jag att du ska ta tillfället i akt och se den. Gå dit med ett öppet sinne och låta dig bli påverkad!

Här kan du se filmen som jag referar till i början av inlägget – Roger Ballen’s Asylum of the Birds

Vill du veta mer om Roger Ballen har jag samlat lite länkar som jag själv har läst , lyssnat och sett.

Roger Ballen Website http://www.rogerballen.com/

Fotografiska Muséet om utställningen ”Theather of the absurd” med Roger Ballen http://fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/roger-ballens-theater-of-the-absurd/

Bildradion – Göran Segeholm och Hanna Goldstein om intryck efter utställningen med Roger Ballen på Fotografiska – Avsnitt 66: Ballen och mörkret http://bildradion.se/2014/04/15/avsnitt-66-ballen-och-morkret/

Lens Culture med bilder och en frukostintervju med Roger Ballen
https://www.lensculture.com/articles/roger-ballen-breakfast-with-roger-ballen-audio-interview-and-25-photos

2 reaktioner till “Starka intryck av Roger Ballen

  1. Vilken utställning … Intressant … Jag kan inte låta bli att undra lite över hans mående … Bilderna får mig att tänka på Edward Munch eller Isaac Grynewald … Fast i modern tappning … Maria 🙂

    1. Ja, verkligen! Vad är det för tankar han beartbetar i sitt inre? Det är minst sagt en annorlunda och intressant fotograf, och jag blir själv överraskad över att jag blir berörd på det sätt jag blir. Tack för läsning och kommentar. Gillade bilderna på isarna du fotat i Tännforsen, häftigt och mäktigt! Ha en fin fredag och en trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close