Sliperiet i Borgvik 2015 – En stor konstupplevelse med Värmländsk känsla och perfektionism i världsklass!


Sliperiet

Det är försommar och nationaldag när vi åker genom det Värmländska landskapet med siktet inställt på Sliperiet och Borgvik som har öppnat upp dörrarna för årets utställning.

Visst finns det en inneboende förväntan och nyfikenhet på årets utställning, med tanke på vad galleristen Oskar Magnusson har dukat upp och bjudit på tidigare år.

Och jag vet att det även i år finns konstnärer i världsklass representerade, inte minst Nathalia Edenmont och Terry O´Neill.

Sliperiet - Ingalena Klenell

Vi börjar besöket en trappa upp där i år glaskonstnären Ingalena Klenell från Sunne har förtrollat loftet med stora glasinstallationer som andas Värmland, natur, träd och skogsbruk.

Jag vågar nästan inte andas och är livrädd för att jag ska ramla in i de svävande installationerna med stora träd i flera dimensioner hängande i linor från taket.

Glaskonstnären Kjell Engman har tidigare varit återkommande här på Sliperiet med sina kreativa skulpturer , men Ingalena bjuder på en fantastiskt imponerande utställning som mycket väl tar över glaskonstens taktpinne här i Kulturhuset.

Det är en mycket vacker och häftig utställning som passar perfekt bor fint här uppe på Sliperiets loft.

Sliperiet - Nathalia Edenmont

I stora utställningshallen hittar vi Nathalia Edenmont med sina fantastiska fotografier med en skärpa i både teknik och budskap, lika vass och noggrant slipat som ett japanskt samuraisvärd.

Detaljer och perfektionism lyser starkt och vackert i fotografierna som löper som en ryggrad genom den stora utställningshallen.

Sliperiet - Nathalia Edenmont

Kompositioner med färgstarka vingar av hotade fjärilar från världens olika hörn skapar kreativa formationer i storformat och blandas med porträtt på flickor och kvinnor utsmyckade med natur, djur och frukt på ett sätt som sätter fart i huvudet.

De perfekta bilderna och budskapen de bär skapar både konflikt och beundran, som för mig handlar om en spegling av samhällets dubbelmoral och det sätt vi lever på ur olika perspektiv.

Det är bra, det här är riktigt bra konst som bjuder på en mångsidighet som är unik och provocerande.

Sliperiet - Makode Linde

Oväntat och överraskande står jag framför svartmålade prydnadsföremål med stora leende röda munnar som har hög igenkänningsfaktor signerat Makode Linde (du vet han med den levande och skrikande black-face tårtan på Moderna Museet!)

Figurerna på utställningen är en del av hans projekt Afromatic, som driver med vitas stereotyper av svarta.  På väggen bakom finns också flera tavlor med tydliga underliggande budskap.

Jag ler själv ikapp med skulpturerna och gillar det sättet Makode skapar och förmedlar budskapet på!

Sliperiet - Camilla Hällgren

Har lite svårt för foton med leksaksfigurer i kompositioner, men Camilla Hällgrens fotografier och kompositioner är något annat.

Hennes budskap i bilderna med associationer till hur vi lever idag med samhällskritiska vinklingar övertygar mig.

Jag gillar kreativiteten med de underfundigt roliga kompositionerna!

Sliperiet - Tommie Ohlson

Värmlands egna naturfotograf Tommie Svanström Ohlson bjuder på fina naturbilder från hans projekt där han dokumenterar länets naturreservat.

Sliperiet - Terry O´Neill

Den världskända engelska fotografen Terry O´Neill bjuder på en blandning av bilder på kändisar, där jag själv är mest förtjust i de dokumentära svartvita bilderna!

Sliperiet - Christopher Söderlund

Konstnären Christopher Rådlund visar upp målningar om inte bara visar natur, vyer och moln.

Sliperiet - Mia Willaume

Mia Willaume är en dansk konstnär som jobbar sökande med mönster, färger och kontraster i sina målningar. Det är en abstrakt konst som har en fin balans i färgskalor och form, men personligen tar det inte riktigt tag i mig.

DSC03206 _KarolinaNorlin

Så klart finns Karolina Nolin representerad i det mindre utställningsrummet som i år ingår i en samlingsutställning med tre konstnärer under rubriken ”Conversation Pieces”.

Mest överraskande är att jag inte hittar de schack-rutiga mönstren i Karolinas konstverk. Men figurerna känns igen i många av tavlorna, även om rutorna är borta. Det känns roligt och spännande att hon försöker hitta nya vägar och uttryck i sin konst som också blandar olika former och teknik.

Sliperiet - Conversation Pieces

Anna Ledin och Sara Sandström är de två andra konstnärerna i samlingsutställningen ”Conversation Pieces”.

Sliperiet restaurang

Museet har tills i år också byggt om en del och har nu ett kök och  restaurang som går under namnet Sliperiet Gastronomi, där du både kan äta och fika.

Kvalitén är ett signum inte bara för konsten här i kulturens hus, nu har det även omfamnat gastronomin där menyn hämtas och inspireras av de fyra elementen – luft, jord, eld och vatten.

Provade den här dagen inte en gastronomisk upplevelse, utan nöjde mig med en kulturell upplevelse som i sig smakade riktigt bra!

Årets utställning känns mycket genomtänkt och bjuder på en kärnfull resa i konstens värld med stora och viktiga budskap.

Tack Oskar för en mycket bra utställning som i år bjuder på en mogen och färgstark upplevelse med kvalité av högsta klass!

 

Här kan du läsa mer om utställningen 2015:

NWT – Klenells magi i Sliperiet

VF – Ny resaturang på Sliperiet

 

3 reaktioner till “Sliperiet i Borgvik 2015 – En stor konstupplevelse med Värmländsk känsla och perfektionism i världsklass!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close