”Pappa, IKEA säljer din Zebra!!!!”


Vi håller på att fixa lite hemma och tog en sväng till IKEA för att proviantera lite småsaker.

När vi gick förbi ett av utställningsrummen på varuhuset i Karlstad ropar min dotter: ”Pappa, IKEA säljer din Zebra!!!!”

Och jag kan säga att jag hajjade till ordentligt! Men va sjutton…..den stora bilden på Zebran var tryck på Canvas och mycket likt min bild och tolkning som jag gjorde på tema ”Smal” för Fotosöndag tidigare i våras.

Var det min bild?! När? Var? Hur?

Pjätteryd Sebra Ikeahttp://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30140438

I takt med att pulsen ökade gick jag närmare tavlan för att verkligen se om det var min bild eller inte, även om den var spegelvänd var det så mycket lika i motiv och utsnitt att jag på plats inte kunde avgöra om det var min bild eller inte.

Så fort vi kom hem googlade jag naturligtvis upp saken och kunde konstatera att det fanns flera tydliga skillnader i bilderna, men faktum kvarstår att det ändå finns väldigt mycket som är lika.

Vad tycker du? Så här ser min bild på Zebran ut:

Min Zebra

http://www.flickr.com/photos/jetuma/5627198589/in/set-72157626429664559

Jag kan lova och garantera att jag själv inte varit medveten om Richard Lewisohn zebra-bild som IKEA säljer, föränn vid konfrontationen och upptäckten i varuhuset för någon vecka sedan.

Men att utsnittet och vinkeln på bilden är så pass lika som de är, gör ändå att jag funderar på om jag omedvetet har registrerat och lagrat bilden i skallen vid något tidigare IKEA-besök. Och när jag såg ”min” zebra utanför cirkusen, fiskade jag upp bilden ur mitt undermedvetna och skapade en tvillingbild.

Å andra sidan är det inte helt enkelt att åka till en cirkus och fota en zebra på nästan exakt samma sätt och i samma vinkel som en liknande ursprunglig bild, så jag tror att det mer är en slumpen som gjort de här båda bilderna lika.

I vilket fall som helst har jag och Richard Lewisohn haft lite samma bildseende för just det här motivet och utsnittet, och det verkar som om IKEA har gillat det….det tycker jag är kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close