Mitt Fotomaraton


Ett nytt tema varje timme med start klockan 09:00 och sedan sex timmar framåt – Det stavas ”Fotomaraton”!

Jag och min dotter Jenny har klockan på väckning redan halv åtta och solen strålar på oss när vi sitter i köket och äter frukost. Båda är pirriga och mycket förväntansfulla över hur den här dagen ska utvecklas och vad vi står inför.

Tillsammans med drygt 130 anmälda fotografer runt om i vårt avlånga land ska vi kämpa hårt med hjärnan och kameran idag.

Själv missar jag när klockan slår nio och Jenny ropar högt ”Rytm”, det är ”Rytm”…det börjar brusa i huvudet och jag kan inte tänka riktigt klart. Va f-n ”Rytm” vad är det för tema och hur ska jag tolka det!!!! Jenny som lånat en egen systemkamera börjar genast rigga ett par trumpinnar som hon hittat och själv sätter jag mig bara ner helt nollställd och försöker samla mig.

Äh, jag tar bild en sväng och ser om jag hittar något i grannskapet.

Allt eftersom varje nytt tema pumpas ut så jobbar hjärnan på högvarv på vad och hur jag ska göra min tolkning och senare på dagen börjar jag fundera på att ändra någon av morgonens tolkningar, men GLÖM det! Tid är en bristvara när det är fotomaraton.

Den här helgen befinner vi oss i mina barndomstrakter på Västgötaslätten – Omgivningen präglas av öppna landskap, åkrar och bondgårdar…vilket också blir en röd tråd i mina tolkningar den här dagen.

Så här blev mina sex bilder och tolkningar :

1. Tema Rytm – Min tanke var här att fånga björkarna som var planterade symmetriskt i fina rader.

Tema Rytm

2. Tema Krock – Vinden har krockat hårt mot taket på ladan och slitit loss plåten.

Tema Krock

3. Tema Vinklat – Fina rakar linjer och vinklar i kontrast mot den blåa himlen.

Tema Vinklat

4. Tema Karaktär – Två fina träd med mycket karaktär mot det öppna landskapet.

Tema Karaktär

5. Tema Början – Början på en lång raksträcka som försvinner i horisonten.

Tema Början

6. Tema Samlad – Hö insamlat i stora vita bollar som ligger samlade och utspridda på fälten.

Tema Samlad

Det är verkligen ingen lätt utamaning att på löpande band hitta tolkningar som knyter an till temat och sedan fånga den på ett bra sätt med kameran, och det finns små eller inga marginaler att göra alternativa tolkningar.

Med den här tidspressen som det innebär med nya teman varje timme, så fanns det också mycket lite tid och utrymme för efterbehandling av bilderna i datorn. Därför valde jag att behålla bilderna i färg och endast göra mindre justeringar i exponering, kontrast och färgmättnad. Hela dagen valde jag också att fota med min Nikon D80 och fasta 35 mm objektiv, ett bra objektiv med bra brännvidd för den typen av bilder som fotade.

Bilderna är av varierande kvalite, men jag har ändå försökt att hitta ett bildspråk och en röd tråd för tolkningarna.

När vi har laddat upp och skickat in bilderna, så märker jag hur trött i huvudet jag är,  men är också mycket nöjd med att vi har klarat av den här utmaningen.

Jag är mycket överraskad och imponerad över hur kreativ Jenny har varit i sina tolkningar och hur genomtänkt hon har komponerat bilderna. En länk till hennes bilder kommer när hon själv har bloggat om Fotomaraton på sin egen blogg.

Det har verkligen varit en mycket rolig, inspirerande och lärorik dag…fylld med glädje, skratt, foto och kreativt tänkande!

Om du missade eller inte kunde vara med på Fotomaraton den här gången, kan jag varmt rekommendera att vara med när nästa tillfälle dyker upp. Det kommer att bli en fantastisk upplevelse på flera sätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close