En fingervisning av Torbjörn Hellberg


Torbjörn HellbergEn fingervisning

Åker i bilen och ser hur en kille på trottoaren går och bär på en stor underarm, långfingret pekar rakt upp, en fingervisning och ett meddelande som talar sitt tydliga språk.

Vem är denna man som går runt med en stor underarm som visar ”Fuck Off”?

Min nyfikenheten är för stor för att inte ta reda på saken, så direkt när jag släppt av dottern vid sin träning, kör jag tillbaka och ser hur mannen svänger av och går över E18-bron mot Våxnäs centrum. Jag kör upp till kyrkan i närheten där jag ställer bilen och möter upp honom vid övergångstället, med kamera i min hand.

”Hej! Jag heter Mattias och jag undrar om det är OK om jag tar en bild på dig och skulpturen?”

Visst säger han och stannar upp! ”Blir det bra om jag står så här?”

Jag tar min bild och förklarar samtidigt mitt fotointresse, att jag har en blogg och om fotogruppen Fotosöndag, som den här veckan har tema ”Meddelande”, vilket han och skulpuren på armen speglar på ett bra och kul sätt. En dokumentär bild och tolkning som också finns på mitt flickr-konto.

En fingervisning - Skulptur av
Killen heter Torbjörn Hellberg och han berättar att han är konstnär. Han är utbildad på Kyrkeruds Folhögsskola och målar främst med olja, akryl och blandteknik (ibland tecknar han också med blyerts och tusch). Skulpturen är ett litet sidoprojekt som han gjort.

Han berättar med ett leende på läpparna och en finurlig blick att armen med handen vanligtvis står i sovrumsfönstret och kommunicerar tydligt sitt budskap till nyfikna grannar.

Jag blir ännu mer nyfiken och frågar om jag kan läsa mer om honom på nätet? jag gillar ju att efterforska lite runt människor och miljöer jag fotograferar. Han berättar att hans Facebook-sida är öppen för alla och att det nog också ska finnas några artiklar om honom och hans konst, särskilt med tanke på att en av hans tavlor för något år sedan valdes ut och fick vara med på Liljevalchs Vårsalong (se länkar längst ner i blogginlägget).

Förbannande vinter - målning av Torbjörn Hellberg
Förbannade vinter” – Torbjörn Hellbergs målning som antogs till Lilijevalchs Vårsalong 2012.

Jag är så himla nöjd och glad över min nyfikenhet som idag fick mig att vända om med bilen, jaga ifatt en helt främmande människa och börja prata med honom. Torbjörn visade sig vara en intressant, glad och skön kille som tog sig tid att prata med mig en stund, med sin stora arm i sin famn.

Inget ”Fuck off” här inte!

Faktum att när jag skriver det här så slår det mig att jag aldrig frågade: ”Varför han var ute och gick med armen?”

Det är en fråga som förblir obesvarad!

Eller inte! – Det här stycket är uppdaterat med information från 2014-02-11
Jag var ju tvungen att försöka få reda på svaret, så jag skickade en fråga på Facebook någon dag efter blogginlägget publicerades. Idag fick jag svaret från Torbjörn: ”Hej Mattias,…Den gjordes förra året (i gasbetong) i min tidigare ateljé i Karlstad. Jag fraktade den till min bror för att i hans badkar lösa upp färgen för att få tillbaka den naturliga betongen med dess yta.”

Det förklarar promenaden med armen den här lördagsförmiddagen!

Torbjörn Hellberg med sin skulptur i famnen

Säger hej då och jag tackar för att han tog sig tid och lät sig fotograferas, Torbjörn ger mig fingret!

När jag kommer hem går jag  in på Facebook, samtidigt som jag googlar på honom för att se om det finns mer att se och läsa. Det gör det!.

Är du nyfiken på Torbjörn Hellberg kan läsa mer på länkarna nedan:

Facebook –  Torbjörn Hellberg på Facebook

SR P4 Värmland – Torbjörn debuterar på Liljevalchs vårsalong

Värmlands Folkblad – Torbjörn debuterar på Liljevalchs med ”förbannad” vinterbild

Liljevalch Vårsalong 2012 – Torbjörn Hellberg ”Förbannade vinter”

Ha en fin söndag på er!

4 reaktioner till “En fingervisning av Torbjörn Hellberg

  1. Vilken skön historia och han verkar vara en cool kille. 🙂
    Man kan ju inte låta bli att fundera på varför han var ute och gick med ”armen”. Det är kanske inte det vanligaste att bära runt på en skulptur. 🙂 Sköna bilder också. Ha en fortsatt bra söndag. 🙂

    1. Tack för kommentaren @lensbabie ! Ja, Torbjörn var en cool kille och idag så skickade han mig förklaringen på frågan ”Varför”. Så jag uppdaterade naturligvis blogginlägget och la till den historien.

  2. Torbjörn är i sanning fantastisk.

    1. Vi pratade bara i 5 minuter, men han gjorde intryck och verkar vara en skön och glad person….och en mycket duktigt konstnär!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close