Ett stycke historia försvinner när rättspsyk på Marieberg rivs


MariebergRättpsyk_webb_DSC_1554

En del av min barndom växte jag upp i Kristinehamn. Och som barn tyckte vi att en del av människorna i omgivningen runt Marieberg var lite märklig och speciella, varför visste vi inte riktigt och upplevelsen förstärktes med rykten och skrönor om galenskap.

Vi skulle ”akta oss” och vuxna varnade oss för att vistas i området, vilket gjorde det än mer spännande att vara här i krokarna.

Det fanns också rykten om hemliga underjordiska gångar och kulvertar som sträckte sig ända till bostadsområdet Stenstaliden där jag bodde drygt en kilometer bort. Några sådana hittade vi aldrig, och om det verkligen var så har jag ingen aning om.

Som vuxen har jag varit här många gånger och besökt fina Kristinehamns konstmuseum som huserar i en ombyggd panncentral i området sedan 1997.

När jag härom veckan skulle besöka en utställning på musset så var till min förvåning halva det gamla rättpsykiatrihuset rivet.

Vet inte varför, men jag blev överrumplad och det kändes lite sorgligt att se den halva huskroppen ligga där i ruiner. Huset har ju alltid stått här! Ja, under hela mitt liv och mer där till i varje fall. Rättpsyk-huset byggdes 1949 och redan 1887 öppnades Mariebergs Hospital som det hette på den tiden.

Jag hade inte mycket tid på mig då det bara var drygt en timme kvar till att konstmuseet skulle stänga och det började skymma ute, men jag bestämde mig för att ta en runda med kameran och dokumentera resterna och rivningen som ett minne av huset som jag ”aktat” mig för som liten.

Om några veckor är det jämnat med marken och ett stycke byggnads- och sjukhushistoria har försvunnit från Kristinehamn och Marieberg.

Här kan du läsa mer om Mariebergs sjukhus-historia och rivningen:

psykmuseet.se – Mariebergs mentalsjukhus i Kristinehamn

Byggnadsvårdsföreningen – Vems historia ska vi berätta?

NWT – Gamla rättspsyk rivs (Plus-tjänst)

VF – Rivning på Marieberg av rättspyk

MariebergRivning_webb_DSC_1573

MariebergRivningGrävskopa_webb_DSC_1566

Rivningsmassa_webb_DSC_1569

MariebergDörrar_webb_DSC_1572

RivningRättpsyk_webb_DSC_1560

RivningMariebergBaksida_webb_DSC_1577

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close