Rent förbannat bra Lundell


Det är en mörk regntung fredagkväll i november när jag möter upp mina vänner Petter och Per hemma hos Pers pappa Orvar 94 år.

Vi käkar Janson och knäckemacka med Västerbottenost som vi sköljer ner med en kall öl, samtidigt som vi lyssnar på Lundells senaste skiva ”Rent förbannat” och försöker läsa mellan raderna och tolka låttexternas dolda budskap. Vi pratar konsertminnen, böcker och konst…det blir lätt så när Ulf Lundell är den röda tråden.

Bara den här stunden tillsammans hade lyst upp den mörkaste novemberkvällar, men idag är det ”bara” uppladdningen inför kvällens Lundell konsert på Karlstad CCC….bara ett stenkast bort från Orvars lägenhet där vi sitter och bygger upp våra förväntningar.

Ulf Lundell med band på scenen Karlstad CCC

Ganska precis 19:30 äntrar Ulf Lundell med band scenen på Karlstad CCC och öppnar upp konserten med ”Är vi lyckliga nu” från senaste albumet…och ja, nog är vi lite lyckliga där vi sitter i publiken och njuter av Lundells närvaro den här höstkvällen.

Det är live Lundell ska upplevas!

Sist vi skulle gå på konsert med Ulf Lundell ställde han in hela turnén, men nu är han tillbaka nytänd och förbannad med en nysläppt platta i ryggsäcken…som är riktigt bra!

Öppningen är bra men spelningen lyfter än mer när han tidigt i konserten överraskar med det oväntade men också mycket bra låtvalet ”Bente”.

Redan nu känner jag att den här kvällen överträffar mina förväntningar!

Ulf Lundell Rent Förbannat - Karlstad CCC 2 november 2012
”Den vita viskningen” är Lundell trogen, det är så den kallas den vita klassiska gitarren av märket Fender Telecaster.

Janne Bark och Lundell håller hov tillsammans, trummisen är grym, saxofon-brasset är skönt, ja hela bandet är bra och känns tajt trots att turnén precis har startat.

I mellansnacket pratar han med ironi och med rent förbannat-anda om Stenbeck, avregleringen, marknaden som är självreglerande och hur bra allt har blivit när kapitalet styr.

Ett plötslitgt och lite snöpligt strömavbrott får förstärkarna att tystna, men teknikerna löser problemet snabbt …kanske var det ”marknadens andar” som slängde ut en strömspik i elnätet för att tysta den bittra gubben?! Men vi glömmer det fort och är snabbt tillbaka i concert-mode!

Konsertens höjdpunkt börjar med ”Om det här är vintern” som följs upp av en episk version av ”En förlorad värld” där publiken står upp i den stora konsertlokalen och tillsammans sjunger vi i kör:
”Så sätt på dej din
Vackraste klänning ikväll
Gör dej fin, gör det just nu och här
Vi ska gå ut och träffa
Dom andra ikväll
Och ta farväl av en förlorad värld”

….det här så här Lundell och hans band är som bäst och jag njuter i fulla drag när Uffe avrundar låten med sitt harmonica. Med lite tur kanske jag kan förmedla lite av känslan i filmsnutten nedan där Uffe också snabbt presenterar sitt band.


Ett klipp från konserten med Ulf Lundell på Karlstad CCC 2 november 2012.

Som en hyllning till Göran Stangertz tragiska bortgång i veckan spelar Lundell ”Stackars Jack” som första extranummer. Normalt ingen av mina favoritlåtar, men ikväll ett självklart låtval som känns extra speciellt.

Göran Stangertz spelade huvudrollen i Ulf Lundells filmatiserade roman ”Jack”, som du kan se ett klipp från här nedan:


”Cykelsemester” från filmen Jack

Tack Ulf Lundell för en riktigt bra spelning och en kväll att hämta energi och kraft ur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close